Linkuri accesibilitate

Manifestație de protest la Budapesta pentru condiții mai bune pentru profesori


Studenți la protestele din Budapesta
Studenți la protestele din Budapesta

Zeci de mii de maghiari au manifestat la Budapesta, pe 5 octombrie, împotriva salariilor mici și a condițiilor de muncă precare pentru profesori. Aceștia au lansat o campanie „Vreau să predau” și au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari.

Demonstrația a început cu studenții care au format un lanț întins pe kilometri întregi prin Budapesta. Dimineața, ei au blocat temporar un pod din centrul orașului. Ulterior, protestul s-a transformat în cea mai mare manifestație antiguvernamentală de la realegerea premierului Viktor Orban în aprilie.

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria „Suntem alături de profesorii noștri” și „Fără profesori, nu există viitor”. Pe un banner scria „Nu-i concediați pe profesorii noștri”, iar pe altul: „Pentru o imagine a viitorului, priviți școlile din prezent”.

Demonstrația a fost organizată în semn de solidaritate cu profesorii care au fost concediați în urma unor acțiuni de nesupunere civilă. Guvernul lui Orban a declarat că poate satisface cererile profesorilor doar după ce Uniunea Europeană va elibera miliarde de euro din fondurile de recuperare a pandemiei, reținute de mult timp.

Oficialii de la Bruxelles nu a semnat încă pentru alocarea banilor din cauza preocupărilor legate de corupție și a disputelor legate de statul de drept.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG