Linkuri accesibilitate

Marș feminist la Chișinău: drepturi egale și solidaritate cu fetele și femeile din Ucraina


Marșul feminist organizat la Chișinău pe 8 martie, 2023.
Marșul feminist organizat la Chișinău pe 8 martie, 2023.

Câteva sute de persoane au participat, la Chișinău, la un marș cu genericul „Femeile între pace și război”. Scopul acestuia este de a exprima atât lupta pentru drepturi egale în societate, între femei și bărbați, cât și solidaritatea cu femeile din Ucraina, care au de suferit de pe urma războiului pornit de Rusia în țara lor.

Printre participanții la marș au fost fete și femei din Ucraina, care au transmis mesaje prin care spuneau că femeile își doresc pace în lume.

Organizatorii acțiunii susțin că prin marșul feminist din acest an au dorit să exprime solidaritatea „cu Ucraina și cu femeile care sunt prinse între pace și război, și să evidențieze rolul esențial pe care acestea îl au”. Ei au mai spus că „femeile duc povara reconstruirii păcii în comunități deși sunt excluse din procesele formale de pacificare”.

Participanții la marș au mers cu pancarte și eșarfe violete prin centrul Chișinăului, cerând dreptate și egalitate, dar și pace. Manifestația, care a început în fața centrului comercial „Unic” și a avut ca punct final Parcul Dendrariu, a fost însoțită de ritmurile tobelor activiștilor din mișcarea „Ritmurile Rezistenței.”

Pe durata marșului, participanții au făcut câteva opriri, inclusiv în fața Parlamentului de la Chișinău, iar apoi în fața ambasadei Rusiei, unde au scandat „Tu ești agresorul!” sau „Pace, dreptate, solidaritate!”.

Marșul feminist se desfășoară de mai mulți ani în capitală și este organizat de activiști care pledează pentru reprezentarea egală a femeilor în viața publică.

Într-un mesaj de 8 martie, premierul Dorin Recean a lansat un apel public către mediul de afaceri, instituțiile publice și întreaga societate „să devină campioni ai schimbării, campioni ai egalității de gen”.

Iar Parlamentul a reamintit cele mai importante legi votate pentru consolidarea drepturilor femeilor în Republica Moldova, printre care și Convenția de la Istanbul sau inițiative legislative privind plata egală pentru munca de valoare egală între femei și bărbați.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG