Linkuri accesibilitate

«Marșul asupra Romei»: un secol de fascism italian, iar rușii care nu plătesc pensie alimentară sunt trimiși pe front 


La un centru de recrutare în Rusia
La un centru de recrutare în Rusia

Un secol de la „Marșul asupra Romei” al lui Mussolini, 27 - 31 octombrie 1922.

Se împlinește exact un secol de la „Marșul asupra Romei” (27 - 31 octombrie 1922), care l-a adus la putere pe Mussolini.

La Roma, Giorgia Meloni a dorit să liniștească pe toată lumea, vorbind marți în fața deputaților, insistând că ea nu are nimic de-a face cu fascismul și că Italia este solid ancorată în UE și NATO.

Pentru primul său discurs de politică generală în fața parlamentului, Giorgia Meloni, prima “președintă a Consiliului” din istoria Italiei a dat asigurări că ea nu caută câtuși de puțin să “saboteze” Uniunea Europeană, a reafirmat sprijinul Italiei pentru Ucraina și a promis că va lupta împotriva imigrației clandestine, constată Financial Times.

Meloni neagă că ar fi fascistă

Cea care se află acum în fruntea celui mai de dreapta guvern pe care l-a cunoscut Peninsula de la al Doilea Război Mondial încoace a profitat de acel discurs „care a durat puțin peste o oră și a primit [salve] de aplauze” pentru a nega că are simpatii fasciste, notează The Guardian. „N-am simțit niciodată simpatie sau atracție față de regimurile nedemocratice. Pentru niciun regim, inclusiv fascismul”, a spus ea.

BBC reține la rândul său că Giorgia Meloni „și-a subliniat obiectivul de a opri ambarcațiunile de migranți care traversează Mediterana”. „Trebuie să punem capăt imigrației ilegale și traficului de persoane”, a spus ea, repetându-și promisiunea făcută în campanie de a opri ambarcațiunile care se îndreaptă spre Italia dinspre Africa de Nord. „De ani de zile, Italia a fost o placă turnantă pentru migranții ilegali care se îndreaptă spre Europa”, amintește canalul britanic.

Giorgia. Meloni, un “underdog”?

Giorgia Meloni a mai spus că a simțit o „greutate pe umeri” după ce „a spart tavanul greu de sticlă” al prejudecăților devenind prima femeie prim-ministru din istoria Italiei. Ea a folosit cuvântul englezesc „underdog” pentru a se descrie pe sine, notează BBC.

(Am mai scris, aici în revista presei, despre identitatea post-fascistă a Georgiei Meloni, oferind și o clasificare și o nomenclatură a dreptelor în Europa.)

Cum o scrisese Libération: Fie că este numit „post-fascist” sau pur și simplu „radical”, rămâne totuși imposibil ca partidul condus din 2014 de Giorgia Meloni să se desprindă de rădăcinile sale fasciste. Într-adevăr, această formațiune politică s-a născut în 2012 din cenușa partidului de extrema-dreaptă Alianța Națională (AN), care preluase el însuși în 1994 de la Mișcarea Socială Italiană (MSI) – un partid fondat de fidelii lui Mussolini după căderea regimul său din 1946 și descris drept neofascist pentru că era pur și simplu în conformitate cu ideologia fascistă. Totuși, dacă mutația către AN a fost „marcată în special de o distanțare, apoi o ruptură cu neofascismul și, prin urmare, și de moștenirea fascismului la care a pretins MSI”, partidul Fratelli d'Italia a devenit de atunci foarte prudent ideologic. Așa se face încât, cu toate că „este necesar să fie invocate și alte noțiuni pentru a-i defini ideologia”, calificativul de „postfascist” reflectă totuși, parțial „natura” partidului Fratelli d’Italia.

Cum Ursula von der Leyen încearcă doar… să nu se păteze

Tot portretul (sarcastic) al unei femei puternice, pe avanscena politicii, găsim și în săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné, care în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie) o creionează pe șefa Commisiei Europene, Ursula von der Leyen: «Mereu impecabil trasă la patru ace, fără o meșă care să iasă din rang, Madame la Présidente e din categoria celor care, în copilărie, la cantină, mâncau un spaghetti bolognese fără să se mânjească. Nu orice țânc e în stare de asta.» (Nu intră niciun fel de machismo aici, rubrica portretelor în Le Canard enchaîné, e ținută de o femeie, jurnalista Anne-Sophie Mercier.)

Le Canard, care dă crezare zvonurilor, potrivit cărora ea ar căuta să-și pregătească tranziția spre ONU, pentru a deveni secretar-general, consideră că dacă nu va reuși asta, ea își dorește cel puțin încă un mandat în fruntea Comisiei… și, în continuare, tot ce o interesează să nu se păteze.

Rusia trimite pe front bărbații care nu plătesc pensie alimentară

În Rusia, oficialii care se ocupă de mobilizare au răspuns cererilor multor femei de a-i înrola pe foștii lor soți sau iubiți care nu dau un sfanț pentru întreținerea copiilor, scrie The Daily Telegraph.

Șefa supremă a structurilor ruse de propagandă din Russia Today, Margarita Simonian, a confirmat informațiile conform cărora foști soți sau iubiți care nu au mai plătit întreținerea copiilor sunt înrolați de autorități.

Recrutătorii militari ruși vizează într-adevăr tații care neglijează să plătească întreținerea copiilor și îi trimit să lupte în Ucraina. Simonian a spus că a vorbit cu primarul din Soci, pe coasta Mării Negre, care i-a rezumat progresele locale din recrutarea anunțată de Vladimir Putin luna trecută.

„Primarul din Soci a anunțat că a luat mai întâi la rând lista întreprinderilor importante din punct de vedere strategic pentru a se asigura că personalul lor nu este recrutat - și apoi a cerut executorilor judecătorești o listă cu cei care nu plătesc pensia alimentară, cu oamenii care nu își fac datoria față de copiii lor abandonați în sarcina mamelor”, a spus Margarita Simonian.

„Acum nu numai că ei își vor face datoria față de copii, plătind alocațiile din urmă pe care le datorează, dar își vor face și datoria față de patrie.”

Bărbați prea bătrâni sau bolnavi prinși de recrutori

Mobilizarea a stârnit un scandal mocnit, mai ales după ce chiar și bărbați prea bătrâni sau bolnavi au fost prinși de recrutori militari și trimiși în prima linie cu pregătire minimă și echipamente substandard.

Serghei Mironov, liderul unui partid pro-Kremlin, a declarat luna trecută că a răspuns cererilor femeilor care îl implorau să mobilizeze tații plecați ai copiilor lor care nu plătesc pensie alimentară.

Celebrități rusești s-au alăturat la rândul lor. Producătorul muzical Iosif Prigojin, tată a șase copii, a cerut săptămâna trecută bărbaților să fie „responsabili” și să plătească pensie alimentară sau să facă față perspectivei apelului militar, în timp ce Dana Borisova, fostă model Playboy, a făcut publice informații despre fostul ei soț înstrăinat, îndemnând autoritățile să-l recruteze.

Putem imagina că nu se va constitui un comitet al mamelor și soțiilor neplătitorilor de pensii alimentare pentru a împiedica trimiterea acelora pe front.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG