Linkuri accesibilitate

Marcel Abraș (prorector UMFNT): „Populația a dorit să se vaccineze”


Marcel Abraș, prorectorul pentru activitate socială a Universității de Medicină
Marcel Abraș, prorectorul pentru activitate socială a Universității de Medicină

Marcel Abraș, prorectorul pentru activitate socială a Universității de Medicină, despre maratonul de vaccinare organizat în week-end la Chişinău. Peste 4000 de persoane imunizate și un staff implicat de 500 de medici și studenți la medicină, trei zile de vaccinare non-stop. Maratonul s-a încheiat duminică la ora 21.00. A fost primul maraton din R. Moldova dar se așteaptă un nou maraton al vaccinării săptămâna viitoare, de data aceasta organizat de Primăria Chișinău.

Europa Liberă: De unde v-a venit această ideea cu maratonul de vaccinare, care nu s-a mai făcut la noi?

Marcel Abraș: „Ne-am inspirat de la colegii noștri din România pentru că universitățile din București, Cluj, Iași au fost cele care au efectuat astfel de acțiuni în România, cu un succes mare. Și ne-am gândit și noi – de ce să nu începem așa timp de acțiuni? Ne spunea foarte multă lume că nu vom reuși pentru că există o reticență mare pentru vaccinare în Republica Moldova. Dar prin campania de informare pe care am organizat-o, una corectă, am reușit să atragem un număr mare de doritori de a se imuniza. În așa fel încât avem peste 4000 de persoane care s-au vaccinat în aceste trei zile. Mai avem două ore de activitate și mai avem încă oameni în sală care vin să se imunizeze.”

„Noi am simțit că populația din Republica Moldova dorește să se vaccineze”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:03 0:00

Europa Liberă: Deci, nu a fost vorba despre reticență din partea populației, nu ați sesizat așa ceva?

Populația a dorit să se vaccineze și s-a vaccinat cu toate cele trei timpuri de seruri - și cu AstraZeneca, și cu Sinopharm, și cu Pfizer.”

Marcel Abraș: „Noi nu am sesizat. Populația a dorit să se vaccineze și s-a vaccinat cu toate cele trei timpuri de seruri - și cu AstraZeneca, și cu Sinopharm, și cu Pfizer.”

Europa Liberă: Totuși, ieri la Pfizer ați avut o aglomerație foarte mare, ați avut cozi de sute de metri. Cum vă explicați acest lucru?

Marcel Abraș: „Tot ce este nou și cu „nume mare” în lume a prins bine și aici, în Republica Moldova. Dar am avut grupuri de persoane care veneau țintit pentru Sinopharm, alții veneau pentru AstraZeneca. Este bine să avem toate tipurile de vaccin, în așa fel încât populația, omul care vrea să se vaccineze, să-și aleagă cu care tip de vaccin el dorește să se vaccineze. Și să-i imunizăm pe toți cei care își doresc – acesta este lucrul important pe care ar fi bine să-l promovăm în următoarea etapă în ceea ce privește Campania națională de vaccinare.”

Europa Liberă: Ca profesionist în domeniu, vedeți vreo diferență dintre aceste vaccinuri – AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm – ca efect pe termen lung?

Cel mai bun vaccin este cel care este.

Marcel Abraș: „Fiind din domeniul medicinii, vreau să vă zic că cel mai bun vaccin este cel care este. Și la etapa actuală toate vaccinurile care au fost recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, toate ne protejează de deces, boli severe, intubație. Și ar fi foarte bine să le promovăm pe toate și să le avem pe toate. Și persoana să decidă pe care dorește să și-o administreze. Ele toate sunt sigure și recomandate de organizația mondială a sănătății.”

Europa Liberă: Când veți organiza rapelul pentru vaccinurile administrate în cadrul acestui maraton?

Marcel Abraș: „Rapelul pentru Sinopharm și Pfizer vor fi organizate pe data de 11-13 iunie, iar pentru AstraZeneca – în zilele de 16-18 iulie.”

Europa Liberă: Din persoanele care au venit la maraton – ați sesizat probabil pulsul – majoritatea vin din dorința de a-și proteja sănătatea, sau pentru a putea călători pe viitor, a merge în vacanțe în alte țări?

Noi am simțit că populația din Republica Moldova dorește să se vaccineze…

Marcel Abraș: „Avem din toate categoriile. Nu putem spune că sunt doar dintr-o categorie. Sunt din cei cu boli cronice care ar dori să se vaccineze cu un anumit tip de vaccin, sunt și din cei care doresc să călătorească și au nevoie de un vaccin cu o perioadă cât mai scurtă de rapel. Pentru noi a fost îmbucurător că am avut diferite categorii de persoane – tineri, mai în vârstă, chiar și persoane de peste 80 de ani care s-au vaccinat.

Noi am simțit că populația din Republica Moldova dorește să se vaccineze. Atâta doar că trebuie să facem o campanie corectă de informare în țară, ceea ce am început împreună cu Ministerul Sănătății, în așa fel încât cât mai repede să putem avea acea imunitate colectivă.”

XS
SM
MD
LG