Linkuri accesibilitate

Marcel Snegur (primar la Parcova): „Vrem să aducem Europa și România la noi acasă”


Marcel Snegur a fost ales primar în comuna Parcova, raionul Edineț în anul 2011. Timp de zece ani, de când este în fruntea comunității a implementat diverse proiecte în valoare totală de zeci de milioane de lei, dar regretă lipsa unei cooperări eficiente în între centru și teritoriu. El crede că alegerile din 11 iulie sunt ultima șansă de a reuși să fie făcută schimbarea.

Interviu cu Marcel Snegur
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:06 0:00
Link direct

Europa Liberă: Să vorbim despre problemele administrației publice locale (APL), cât de vitrege sau cât de favorabile sunt aceste condiții, pentru ca și aici, în mediul rural, cetățenii să spună că nu e atât de greu să ducă o viață decentă?

Moldova -Marcel Snegur, primarul comunei Parcova, raionul Edineț.
Moldova -Marcel Snegur, primarul comunei Parcova, raionul Edineț.

Marcel Snegur: „Problemele sunt destul de vaste, mereu suntem într-un proces de promovare a localităților noastre, avem două localități, Parcova și Fântâna Albă în comună, mereu suntem în scriere și atragere de proiecte, investiții, deoarece dacă noi n-o să fim interesați să atragem acești bani europeni, atunci nimeni nu ne mai dă nimic. Cei de sus au uitat de noi.”

Europa Liberă: Ce înseamnă că cei de sus uită de cei de jos? Sau, poate, mai lăsați să înțeleagă că are importanță și culoarea politică pe care o are primarul, când vine vorba de repartizarea finanțelor de la centru?

Marcel Snegur: „Sigur, dacă suntem primari nu de colaratura celor de la guvernare, atunci toate investițiile lor merg spre primăriile lor, spre primarii lor, ceea ce consider că nu este corect. Chiar mai recent, la finele anului trecut, cum s-a împărțit fondul rutier și acel program, Drumuri Bune? Cei care erau roșii, la toate primăriile, le-au dat finanțări, coaliția asta Dodon-Șor a hotărât să nu ne dea, altor localități, niciun bănuț în plus! De aceea suntem nevoiți să supraviețuim singuri. Însă facem față, nu ne plângem, mergem înainte.”

Europa Liberă: Și cât de ușor sau cât de greu este astăzi să atragi fonduri europene? Pentru că și proiectele nu se scriu ușor și să convingi și donatorii nu e chiar simplu.

Marcel Snegur: „Nu e ușor, n-avem nici specialiști în domeniu în cadrul primăriei, dar, cu pași mici, încercăm. Colegii noștri din România, cu care suntem înfrățiți, ne dau sfaturi și, împreună, am implementat proiectul cu iluminatul stradal. Acum lucrăm la un proiect de asfaltare a unui drum local, mai renovăm trotuarele. Dar în trecut am avut și un proiect de apeduct în satul Fântâna Albă, am reabilitat școala, ambele grădinițe, iluminatul public pe străzile centrale, două parcuri de recreere pentru copii în ambele localități. La finele anului trecut, prin implicarea lucrătorilor de la primărie, a consilierilor, am obținut un grant de instalare a 90 de bănci și urne pe străzile localităților comunei.

Recent, prin intermediul CASMED-ului, serviciului de asistență socială la domiciliu, cu care conlucrăm, am obținut o cantină socială, pentru patru luni de iarnă, cu ajutorul căreia am alimentat în jur de 80 de vârstnici din ambele localități. Tot prin intermediul CASMED-ului am obținut un proiect prin care am instalat trei stații auto, două în Parciva și una în Fântâna Albă, pentru ca sătenii noștri să aștepte transportul public în condiții decente, nu sub cerul liber. Și așa, cu pași mici, dar concreți, vrem ca și comuna noastră să iasă la lumină. Vreau să mă întâlnesc cu un cofinanțator pentru un proiect de gazificare a ambelor localități.”

Europa Liberă: Și cât s-ar cere pentru aceasta?

Marcel Snegur: „S-ar cere în jur de 18-20 de milioane de lei, dar o să găsim, totuși, soluții ca și Parcova, și Fântâna Albă că fie gazificate. Dacă o să aducem gazul în localități, atunci sperăm ca și consătenii noștri, tineretul, să se reîntoarcă la casele lor și să poată avea o viață bună și locuri de muncă, pe care sperăm să le creăm în viitor prin atragerea de investiții spre micul business, spre agenții economici. Deci, cam în acest context conlucrăm în comuna noastră.”

Europa Liberă: Lipsa infrastructurii și a condițiilor de trai a făcut ca multă lume să ia calea pribegiei, satele rămân depopulate; cât demult a afectat exodul primăria Dvs.?

Cam 20-30 % din populație e plecată.

Marcel Snegur: „Foarte mult, ca și alte localități ale țării noastre, pentru că cei mai capabili, cei mai tineri pleacă masiv. Dacă pleacă unul din familie, apoi își ia și soțul, soția, copiii și deja nu se mai întorc înapoi. Văd acolo o viață mai bună, locuri de muncă, salarii bune. Cam 20-30 % din populație e plecată.”

Europa Liberă: Din câți, ce populație aveți?

Marcel Snegur: „Avem cam 2400 de locuitori în ambele localități. Nu sunt foarte numeroși, dar suntem două sătișoare cu obiceiuri și tradiții vechi și facem față și timpurilor de astăzi.”

Europa Liberă: Credeți că din cei plecați măcar o parte ar avea șanse să se întoarcă acasă?

Marcel Snegur: „Da. Nu toți, dar o parte din ei s-ar întoarce acasă. Eu mă uit chiar și la copiii mei, ambii sunt plecați în România, care la studii, care la muncă, dar ei spun că n-au la ce veni aici, cu cine discuta, deoarece tot tineretul e plecat și din păcate au rămas satele îmbătrânite. Pe cei bătrâni nu are cine-i ajuta, n-ai cu cine face niște lucrări în localități, deoarece bătrânii nu mai pot, sărmanii, iar cei tineri nu sunt acasă.”

Europa Liberă: Și la ce s-ar întoarce?

Marcel Snegur: „Păi, dacă am crea, în afară de infrastructură, și locuri de muncă, afaceri.”

Europa Liberă: Dar ce fel de afaceri pot fi practicate aici?

Marcel Snegur: „Mai mult în domeniul agriculturii. Dar suntem aproape de orășelul Edineț, care ar putea primi mulți săteni de-ai noștri la muncă. Avem multe fabrici, uzine, care nu activează la deplina capacitate, avem un parc industrial la Edineț. Dar speranța moare ultima: totuși, nu poți pleca pe totdeauna, poți să pleci ca să-ți susții familia, dar eu consider că trebuie de revenit acasă și de avut niște condiții decente de muncă.”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți Dvs. de la alegerile parlamentare anticipate? Și, mai întâi, să aflu o părere a Dvs. referitor la o reformă a APL? Sunt concurenți electorali care spun că nici în ruptul capului nu trebuie să fie lichidate raioanele și nu vor accepta o reformă, sunt și actori politici care insistă pe o reformă teritorial-administrativă. Ce ar fi de folos anume pentru APL?

Marcel Snegur: „Descentralizarea ne-ar da un suflu nou, primăriilor, deoarece am fi independenți în sursele financiare. Raioanele consider că trebuie lichidate, deoarece nu au niciun rost.

Cred că este ultima șansă a țării noastre să ne ridicăm din genunchi .

Eu sunt la al treilea mandat și știu că la raion nu hotărăsc nimic și nu ne pot ei decide soarta noastră. Acolo sunt niște funcții pentru care sunt irosiți în zadar banii publici, bani care ar putea merge la primării și să avem niște realizări concrete în baza acelor finanțări. Dar din păcate guvernanții nu vor să-și piardă fotoliile. Referitor la alegeri, am o mare speranță. Cred că este ultima șansă a țării noastre să ne ridicăm din genunchi și să mergem înainte civilizat, cum au mers și cum merg țările europene.

Nu vrem să luăm Moldovioara noastră s-o ducem în România sau în Europa, dar vrem să aducem Europa și România la noi acasă.”

Europa Liberă: E destul de polarizată societatea. Și aici, în mediul rural, se simte acest lucru. Cum poate să fie consolidată o societate atât de dezbinată?

Marcel Snegur: „Sunt păreri diferite. Oamenii sunt induși în eroare, cu televiziuni, cu minciuni, cu manipulări. Le lămurim la oameni cum am putea ieși din acest impas, dar, din păcate, și la noi se votează ciuma roșie. Sperăm din nou în votul celor din diaspora, care, văzând o viață bună acolo, înțeleg altfel lucrurile, sperăm în ei și de data aceasta.”

Europa Liberă: O relație bună și cu Estul, și cu Vestul cum ar trebui să fie dezvoltată?

Marcel Snegur: „N-aș vedea eu relații bune cu Estul, deoarece am fost decenii la rând cu Uniunea Sovietică și n-am căpătat niciun avantaj.”

Europa Liberă: Dar în treizeci de ani de independență Moldova a încercat să aibă o cooperare și cu Rusia, și cu Vestul.

Marcel Snegur: „Și vedem, la moment, cu ce ne-a ajutat Rusia și cu ce ne ajută Europa, țările occidentale. Toate finanțările și toate proiectele vin din Europa, inclusiv din România, grădinițe reparate, spitale, școli, dar noi tot ne tragem la caloși și la viața de cândva!”

Europa Liberă: Și această dată de 11 iulie e o șansă?

Marcel Snegur: „Pentru mine, pentru satele mele și pentru țara mea, consider că este o șansă, dar trebuie să ne mobilizăm, să înțelegem că trebuie să fim uniți. Pentru că, vă spun sincer, eu nu sunt membru PAS, ci membru al PLDM, și am hotărât să susținem necondiționat PAS-ul, deoarece este unica șansă de a obține o majoritate și să schimbe lucrurile spre bine în țara noastră.”

Europa Liberă: Pe final, ce probleme trebuie să includă agenda următorilor deputați?

Marcel Snegur: „În primul rând, să nu uite de sate, să fie această descentralizare, finanțările să vină direct către primării, deoarece noi suntem aici, pe loc, și știm care sunt problemele oamenilor, ce este nevoie de făcut. Și să fie o conlucrare nu pe domeniul politici, pe coloratura politică, dar pentru a porni acest car, care frânează de 30 de ani. Dacă va fi o justiție independentă, legea va fi în capul mesei și lucrurile se vor schimba spre bine.

Mulți s-au descurajat și au plecat.

Dar acum sunt interese, sunt lucruri meschine, de aceea și nu putem merge înainte, de aceea și populația este în sărăcie, cu salarii mici, pensii mizere. De aceea și se petrece tot acest haos de 30 de ani de zile și nu putem să ne apropiem măcar de o viață ca cea a europenilor.”

Europa Liberă: Cetățenii manifestă interes pentru aceste alegeri?

Marcel Snegur: „Da, deoarece s-au săturat și ei de toate aceste mizerii care se întâmplă. Mulți s-au descurajat și au plecat. Sper ca și cei vârstnici să înțeleagă că copiii li-s plecați, nepoții nu se mai întorc, nu-i pot vedea și să înțeleagă și ei că pentru a-i putea readuce acasă pe conaționalii noștri trebuie să facem această schimbare. Altfel nu este posibil să avem un viitor decent și o viață mai bună.”

XS
SM
MD
LG