Linkuri accesibilitate

Victoria Morozov (SUA): „Multe familii tinere vor să revină acasă, dar se tem” de corupție


Victoria Morozov, 7 iunie 2021
Victoria Morozov, 7 iunie 2021

Victoria Morozov este fondatoarea şi directoarea Organizaţiei de Caritate „The Moldova Project”, fiind o promotoare înflăcărată a implicării civice, iar dovadă sunt cei 15 ani de muncă în folosul societăţii. Ea are grijă de persoanele vulnerabile, îndeosebi copii. Organizaţia ei a reuşit să ajute mii de oameni care s-au pomenit în dificultate.

Interviu cu Victoria Morozov (SUA)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

La alegerile prezidențiale din 2020, Victoria era în Statele Unite. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Victoria Morozov despre impactul și rolul diasporei în procesul electoral, cu puțin timp înainte ca membri CEC să reanalizeze lista secțiilor de votare din străinătate.

Victoria Morozov: „Eu eram în Statele Unite ale Americii data trecută când au avut loc ultimele alegeri ale președintelui și, spre marea mea uimire, am văzut foarte multă lume motivată să vrea să facă o schimbare în Republica Moldova, chiar venea lumea de la distanțe foarte mari, fiindcă Statele Unite nu sunt ca și Republica Moldova, unde te poți deplasa în două ore dintr-un capăt în altul. Acolo trebuie să mergi ore întregi ca să ajungi la o secție de votare. O parte din moldoveni au plecat și s-au stabilit acolo, dar o altă parte sunt în așteptare, să-și facă ceva bani și să revină acasă. Și ei vor să revină într-o țară unde există potențial, unde poți să vii să-ți investești banii și să crezi că acești bani n-o să ți-i ia cineva peste noapte.

Foarte multe familii tinere vor să revină acasă, dar ei se tem.

Tu vrei siguranța aceasta și, credeți-mă, foarte multe familii tinere vor să revină acasă, dar ei se tem, pentru că muncești atât de greu peste hotare ca să strângi banii aceștia și vrei să trăiești cu ei, nu să-i investești într-o țară coruptă. Eu cred că de aici vine dorința diasporei ca să facă tot posibilul să vină și să voteze. Ei cred în schimbare, noi toți credem, de fapt.”

Europa Liberă: Peste 100 de mii de cetățeni s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la scrutinul parlamentar din 11 iulie, intenția a fost ca să fie mărit numărul secțiilor de votare, Comisia Electorală Centrală a decis cu totul altceva, că rămân la acel număr de secții de votare în străinătate care a fost și la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut. V-a surprins această decizie a Comisiei Electorale Centrale?

Victoria Morozov: „Da, pentru că unele țări au distanțe foarte mari între localități și, într-adevăr, este foarte greu să te deplasezi. Mai ales când ai o familie, copii mici și îți trebuie ore în șir ca să ajungi la destinație, este foarte greu pentru diasporă, dar, credeți-mă, oamenii vor să ajungă la secțiile de votare. Însă uneori, când tu ajungi și nu sunt suficiente buletine de vot, este foarte frustrant, întrucât pe lângă banii și resursele pe care le cheltui mai există și un fel de mândrie că tu vrei să-ți exerciți votul și, de fapt, tu ai tot dreptul să o faci, însă ție îți iau această oportunitate, nu este corect.”

Europa Liberă: Poate diaspora acum să pună presiune asupra Comisiei Electorale Centrale totuși să mărească acest număr de secții de votare peste hotare?

Victoria Morozov: „Aș vrea să cred că noi avem atâta putere încât am putea să punem presiune asupra lor, dar istoria vorbește despre alte rezultate. Atunci când pleci peste hotare și ești atât de mult timp plecat, bunăoară, în țări precum Statele Unite, de unde oamenii chiar nu pot să revină atât de des acasă, cum o pot face acei din Europa, asta este o modalitate și, poate chiar unica, prin care tu poți să-ți arăți dragostea față de țară.

Când ție îți iau acest drept [la vot] este foarte jignitor și te face să crezi că nu ești binevenit în țara aceasta.

Și atunci când ție îți este luat acest drept, pentru că tu ești încă cetățeanul acestei țări, trimiți în fiecare lună bani acasă, tu trimiți și donezi pentru o mulțime de proiecte în țara asta, deoarece majoritatea proiectelor caritabile sunt susținute de către diasporă, și atunci când ție îți iau acest drept este foarte jignitor și te face să crezi că tu nu ești binevenit în țara aceasta.

Or, tu ca atare de-abia aștepți să-ți mai pui un pic de bani deoparte și să revii, să investești în ceva. Și, credeți-mă, oamenii fac mulți bani acolo și ar reveni cu acești bani acasă, dar unde sunt platformele pentru ca tu să te simți că ești apreciat pentru asta și ție ți se oferă șanse egale ca tu să dezvolți o afacere aici?”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG