Linkuri accesibilitate

Marea Britanie susține că Rusia a relocat submarinele din Marea Neagră


Sevastopol: Încărcarea rachetelor de croazieră Kalibr pe un submarin
Sevastopol: Încărcarea rachetelor de croazieră Kalibr pe un submarin

Serviciile britanice de informații din domeniul apărării au declarat în cea mai recentă evaluare din 20 septembrie, că sunt de părere că Flota rusă din Marea Neagră a mutat submarinele din portul lor de reședință din peninsula Crimeea anexată în sudul Rusiei, semn că forțele militare ale Rusiei se simt tot mai amenințate de „capacitatea de atac cu rază lungă de acțiune a Ucrainei”.

Ministerul britanic al Apărării susține că comandamentul Flotei Mării Negre „aproape sigur și-a mutat submarinele din clasa KILO” din apele din largul Sevastopolului la Novorossiisk, în Krasnodar Krai.

„Este foarte probabil că a luat această decizie din cauza schimbării recente a nivelului de amenințare la adresa securității locale, în fața capacității sporite de atac cu rază lungă de acțiune a Ucrainei", spun oficialii militari britanici.

Ei amintesc de atacurile din ultimele două luni asupra cartierului general al flotei ruse și asupra principalului său aerodrom de aviație navală.

Britanicii cred că președintele rus Vladimir Putin subminează astfel unul dintre principalele sale „argumente” pentru ocuparea și anexarea Crimeei de la Ucraina în 2014, pentru a oferi o bază sigură pentru flotă. „Securitatea bazei a fost acum subminată în mod direct de agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministerul britanic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG