Linkuri accesibilitate

Marea Britanie, deschisă pentru o cooperare de securitate mai profundă cu R. Moldova


Marea Britanie este „deschisă și entuziastă” privind o cooperare mai profundă în domeniul securității și apărării cu Republica Moldova, a declarat la Chișinău ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty.

Fost ministru al apărării și membru al cabinetului condus de Liz Truss, cea care a spus că și-ar dori să vadă Republica Moldova echipată la standarde NATO, ministrul de stat Docherty a precizat că toate aranjamentele formale de cooperare în domeniul securității țin de decizia guvernului de la Chișinău.

Oficialul britanic a anunțat că va avea discuții cu autoritățile de la Chișinău în această privință.

„Noi credem că parteneriatele de acest fel sunt mult mai bune atunci când este vorba de țări prietenoase și cum se va face acest lucru oficial este o chestiune a guvernului Republicii Moldova. Cred că acesta este un domeniu semnificativ pentru o cooperare mai profundă și mai energică și cred că sunt multe lucruri pe care le putem face împreună” , a declarat Leo Docherty, la o conferință de presă comună cu ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu.

În mai, fostul secretar de stat pentru afaceri externe de la Londra, actuala prim-ministră britanică, Liz Truss, declara, într-un interviu pentru presa britanică, că-și dorește să vadă Republica Moldova înarmată la standarde NATO, pentru a se putea păzi de o potențială agresiune rusă.

Retorica privind apărarea Republicii Moldova s-a nuanțat după invazia Rusiei în Ucraina. Autoritățile de la Chișinău subliniază că neutralitatea statului nu exclude o bună capacitate de apărare.

Domeniul apărării este unul dintre cele mai vulnerabile în Republica Moldova, investițiile în armată fiind mici de-a lungul anilor. În special după agresiunea rusă, partenerii externi ai Chișinăului și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la modernizarea armatei. De exemplu, săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că țara sa este gata să ofere Republicii Moldova drone și alte echipamente militare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG