Linkuri accesibilitate

Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete pentru a face față ofensivei ruse


UKRAINE – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson (stânga) în Piața Independenței din Kiev, 9 aprilie 2022

Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat luni Ministerul Apărării, urmând exemplul Statelor Unite.

Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite „creşterea semnificativă a capacităţii forţelor ucrainene", se precizează într-un comunicat al ministerului de la Londra.

Decizia a fost luată în „strânsă coordonare" cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută furnizarea de sisteme Himars cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, multiple lansatoare de rachete montate pe blindate uşoare.

Ambele sisteme sunt pentru rachete cu rază medie de acțiuni, care nu sunt gândite să lovească ținte peste granițele Ucrainei, așa cum preciza recent președintele Joe Biden.

Pe 31 mai președintele Joe Biden a confirmat că Statele Unite vor livra „mai multe lansatoare de rachete performante și muniții ce vor permite [ucrainenilor] să lovească mai precis țintele cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a reacționat, spunând cu trupele ruse își vor înteți ofensiva împotriva forțelor ucrainene, cu cât Occidentul le înarmează cu mai multe arme cu rază lungă de acțiune. „Cu cât este mai mare raza de acțiune a armelor pe care [Occidentul] le furnizează, cu atât vom împinge mai departe de granițele noaste linia de pe care neonaziștii pot amenința Federația Rusă”, a spus Lavrov într-o conferință de presă.

Rusia a susținut că a lansat invazia din Ucraina și pentru a „scăpa țara” de naziști - o justificare respinsă de Kiev și de națiunile occidentale drept lipsită de orice temei.

Tot luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu premierul britanic Boris Johnson despre noile livrări de arme promise de Londra dar și despre eventuale garanții de securitate. Sunt garanții pe care Kiev-ul le cere de la aliații internaționali, în caz că ar accepta să devină un stat neutru, în cursul negocierilor de pace cu Rusia, negocieri blocate pentru moment.

Previous Next

XS
SM
MD
LG