Linkuri accesibilitate

Marea Britanie vrea să pună capăt imigrației albaneze


Migranți prinși pe mare în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii și aduși în Dover, sud-estul Angliei, 16 martie 2022
Migranți prinși pe mare în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii și aduși în Dover, sud-estul Angliei, 16 martie 2022

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a angajat marți să facă mai dificilă primirea cererilor de azil nejustificate, anunțând noi măsuri menite să reducă numărul de migranți care ajung în Regatul Unit prin traversarea Canalului Mânecii cu ambarcațiuni mici.

Numărul celor sosiți astfel s-a mai mult decât dublat în ultimii doi ani, iar potrivit datelor guvernamentale britanice, cel mai mai grup este din Albania.

Sunak a spus că vor fi adăugați sute de lucrători pentru a procesa cererile de azil și pentru a elimina „stocul” de peste 143.000 de cereri în așteptare până la sfârșitul anului 2023. Personalul suplimentar se va concentra, de asemenea, pe repatrierea rapidă a migranților albanezi care au sosit prin Canal, a spus Sunak.

Peste 10.000 de albanezi au sosit pe această rută pentru a solicita azil anul acesta, reprezentând aproape o pătrime din numărul record de 44.000 de persoane care au traversat calea navigabilă cu bărci mici și au ajuns în Regatul Unit.

Oficialii britanici au spus că amploarea în creștere a fenomenului se poate datora organizării mai bune a traficanților albanezi de oameni care operează în nordul Franței.

Marea Britanie a înregistrat oficial sosirea a doar câteva zeci de solicitanți de azil albanezi în 2020.

Sunak și alții au insistat că Albania este o „țară fundamental sigură” și „prosperă” și că majoritatea cererilor de azil din partea cetățenilor săi sunt nefondate. Țara din Balcanii de Vest face parte din NATO și dorește aderarea la Uniunea Europeană.

„În următoarele luni, mii de albanezi vor fi înapoiați acasă și vom continua cu zboruri săptămânale până când toți albanezii din stocul nostru vor fi înlăturați”, a declarat Sunak Parlamentului de la Londra.

Un nou acord cu Albania și o nouă abordare

El a spus că Marea Britanie a primit asigurări oficiale de la guvernul Albaniei că „va proteja victimele adevărate și oamenii care riscă să fie retraficați, permițându-ne să reținem și să înapoiem oamenii în Albania cu încredere”.

Concentrarea guvernului britanic asupra migranților albanezi l-a înfuriat recent pe prim-ministrul albanez Edi Rama, care a spus că Marea Britanie ar trebui să „oprească discriminarea” oamenilor din țara sa pentru a-și „scuza propriile eșecuri în politica de migrație”.

Sunak a spus că plănuiește să introducă o nouă legislație la începutul anului viitor pentru a se asigura că persoanele care sosesc ilegal nu pot rămâne în țară.

„Singura modalitate de a veni în Regatul Unit pentru azil va fi prin căi sigure și legale și, pe măsură ce ne confruntăm cu migrația ilegală, vom crea mai multe asemenea rute”, a spus el.

Tot marți, Sunak a anunțat un nou acord cu Albania pentru a opri fluxul de migranți.

„Sunt în măsură să anunț un nou acord cu Albania și o nouă abordare”, a declarat Sunak parlamentului. „Vom încorpora ofițerii Forțelor de Frontieră în aeroportul din Tirana pentru prima dată, ajutând la întreruperea circuitelor crimei organizate și la oprirea oamenilor care vin aici ilegal.”

Reuters scrie că sosirea migraților în bărci mici care traversează Canalul Mânecii a devenit o problemă politică gravă pentru guvernul conservator de la Londra, mai ales în zone muncitorești din nordul și centrul Angliei, unde oamenii dau vina pe străini pentru că localnicii găsesc mai greu de lucru și pentru că serviciile publice ar fi suprasolicitate.

Sunak a mai spus marți că pe viitor străinii vor fi găzduiți în parcuri de agrement scoase din funcțiune, foste cămine studențești sau cazarme dezafectate, mai degrabă decât în hoteluri.

Ministrul de interne al Marii Britanii, Suella Braverman, a numit recent valurile de sosiri ca pe o „invazie”, spunând că mulți migranți sunt „criminali”.

Mai multe guverne britanice au promis să pună capăt sosirilor ilegale în bărci, dar nu au reușit să se țină de cuvânt. Îngrijorarea privind migrația ilegală a fost motorul principal al desprinderii Marii Britanii din UE prin Brexit, în urma referendumului din 2016, când conservatorii și alți politicieni de dreapta au promis că britanicii „vor recăpăta controlul asupra propriei țări”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG