Linkuri accesibilitate

Maria Kalesnikava, lideră a opoziției belaruse, spune că „va sta în Belarus până la sfârșit”


Cadrele medicale din Belarus manifestând în sprijinul Mariei Kalesnikava, Minsk, 9 septembrie 2020
Cadrele medicale din Belarus manifestând în sprijinul Mariei Kalesnikava, Minsk, 9 septembrie 2020

În Belarus tensiunea continuă să domine societatea și scena politică.

Situatia din Belarus continuă să fie tensionată și după ce procurorii i-au intentat dosar penal Mariei Kalesnikava, una dintre liderele protestelor împotriva rezultatelor controversate ale alegerilor prezidențiale din 9 august, care i-au adus un nou mandat de cinci ani președintelui autoritar Alexandr Lukașenka. Membră a Consiliului Coordonator al opoziției, Kalesnikava este acuzată de procurorii belaruși de lansarea unor „apeluri publice la preluarea puterii în țară”. Luni, ea a fost luată de bărbați mascați de pe stradă, la Minsk, împreună cu alți doi organizatori ai protestelor, care au apărut ulterior în Ucraina, fiind aparent expulzați. Kalesnikava și-a rupt însă pașaportul, dejucând încercarea autorităților de a o expulza și pe ea. Potrivit declarațiilor tatălui ei, făcute colegilor noștri de la serviciul Belarus, Maria Kalesnikava i-a spus mereu că „va sta in Belarus până la sfârșit”.

Protestele continuă în Minsk, 9 septembrie 2020
Protestele continuă în Minsk, 9 septembrie 2020

Maria Kalesnikava spune că atacatorii ei i-au pus o pungă în cap și au amenințat-o că o vor ucide când au încercat cu forța să o expulzeze din țară la începutul săptămânii. Avocata ei, Liudmila Kazak a anunțat că a depus o plângere privind atacul și a înaintat o acțiune legală împotriva autorităților, inclusiv împotriva KGB-ului .

Kalesnikava a spus, citată de agenția Reuters că cei care au încercat să o expulzeze din țară i-au spus că o vor face oricum și că ea va părăsi Belarusul „vie sau în bucăți”. De asemenea, a fost amenințată cu 25 de ani de închisoare, iar aceste amenințări au fost reale”, a mai spus ea.

Avocata ei este citată cu declaratia că clienta ei a fost reținută sub acuzația de tentativă ilegitimă de preluare a puterii și că se află acum într-o celulă alături de alte șase persoane la un centru de detenție preventivă de la Minsk. Deasemenea a anunțat că va cere o examinare medicala a clientei ei, deoarece are urme de violența pe corp.

Seful comitetului pentru Investigații, unde a fost depusă cererea avocatei, Serghei Kabakovici spune că nu a primit însă nicio informație despre cazul Mariei Kalesnikava.

Joi, președintele Lukașenka a participat la ceremonia de preluare a funcției a noului procuror general al țării, ocazie cu care a repetat ca nu va demisiona și că dorește să împiedice căderea țării sale în, ceea ce el a numit ” haosul anilor 90”.

La 130 de km de capitala Minsk, în orașul minier Salihorsk, minerul Iuri Korzun a protestat cerând demisia președintelui Aleksandr Lukașenka, legându-se cu lanțuri de un utilaj minier la 300 de metri în subteran. Mina din această localitate a luat parte la grevele din aceasta lună din Belarus. În scrisoarea sa, minerul Korzun scrie că Lukașenka deține în mod ilegal puterea, îi cere să nu-i mai amenințe pe mineri și pe alți greviști, să îi elibereze pe cei arestați care au participat la proteste și la greve, să pună capăt răpirilor de persoane și atacurilor asupra protestatarilor pașnici.

Potrivit colegilor noștri de la serviciul Belarus, minerul a fost scos cu forța din subteran , dus la spital și apoi eliberat.

La Parlamentul European s-a anunțat joi că „femeile curajoase din Belarus”, conduse de Svetlana Țihanovskaia, Maria Kalasnikova și Veranika Țapkala au fost nominalizate pentru a primi anul acesta premiul Saharov . Nominalizarea a fost făcută de europarlamentarii socialiști și democrați, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European.

În susținerea nominalizării, eurodeputata Kati Piri, vicepreședinta Socialiștilor și Democraților europeni a spus că „suntem ferm convinși că, în acest an, premiul Saharov va trebui să le onoreze pe femeile curajoase din Belarus care luptă pentru libertate și democrație în țara lor..” În opinia socialiștilor și democratilor europeni, acțiunile celor trei femei din Belarus, lidere ale protestelor anti-Lukașenka, sunt un exemplu pentru modul în care au motivat societatea sa le urmeze, „ de la firul ierbii”...

Să mai spunem că vineri se anunță că la Bruxelles, în cadrul forumului Parteneriatului Estic, partidul Popular European organizează o dezbatere pe tema evoluțiilor din Belarus, sub titlul „Un nou Belarus fără Lukașenka- construind o stratagie europeană”. La aceasta dezbatere va lua parte și europarlamentarul din Romania, Sigfried Mureșan.

Luni, 14 septembrie, este anunțata vizita la Moscova a lui Lukașenka.

XS
SM
MD
LG