Linkuri accesibilitate

Marile salarii nu se materializează pentru migranții tadjici „ademeniți”de Rusia la Mariupol


Migranții au trimis la RFE/RL imagini care arată un grup de bărbați - presupuși lucrători tadjici din Mariupol - care își cer salariile de la angajatori. (captură video)
Migranții au trimis la RFE/RL imagini care arată un grup de bărbați - presupuși lucrători tadjici din Mariupol - care își cer salariile de la angajatori. (captură video)

Zeci de migranți tadjici au lucrat în orașul Mariupol, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei, după ce au fost ademeniți cu promisiunea unor salarii mari și a altor beneficii care nu s-au materializat, spun unii dintre muncitori.

Mai mulți muncitori care au vorbit cu RFE/RL pe 5 decembrie au afirmat că au fost recrutați în Rusia de diverse firme de construcții, precum și de intermediari ruși și tadjici, pentru a repara clădirile deteriorate în timpul războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

„Ne-au spus că vom câștiga aproximativ 1.900 de dolari pe lună și că salariile noastre vor fi plătite la fiecare două săptămâni. Dar eu am primit aproximativ 700 de dolari pentru două săptămâni de muncă”, a declarat un migrant tadjik, care și-a dat doar prenumele, Sunnatulloh.

„Ne promiseseră, de asemenea, că ne vor oferi cazare bună și mâncare de trei ori pe zi. Locul în care stăm este îngrozitor și mâncarea este și ea proastă. Salariul vine mereu cu întârziere și este mai mic decât cel promis", a adăugat Sunnatulloh, care are 20 de ani.

El a spus că încearcă să plece din Mariupol, la o lună după ce a ajuns în orașul care a căzut în mâinile armatei ruse în luna mai, după un asediu brutal de trei luni.

Iso, un alt cetățean tadjik, lucrează în orașul din sud-estul Ucrainei de cinci luni. El a declarat pentru RFE/RL că nu și-a primit niciodată salariul la timp.

Migranții au trimis la RFE/RL, la 4 decembrie, imagini care arată un grup de bărbați - presupuși lucrători tadjici din Mariupol - care își cer salariile de la angajatori.

Captură video primită de RFE/RL pe 4 decembrie
Captură video primită de RFE/RL pe 4 decembrie

Unii dintre presupușii intermediari despre care lucrătorii tadjici au declarat că i-au trimis din Rusia la Mariupol au fost contactați de RFE/RL, dar nu au răspuns.

Primele grupuri de lucrători migranți, inclusiv tadjici, au sosit la Mariupol la începutul verii, când autoritățile instalate de Rusia au început să reconstruiască orașul devastat. Mare parte din Mariupol, inclusiv multe zone rezidențiale și clădiri publice, au fost lăsate în ruine de bombardamentele rusești din timpul asediului.

Majoritatea muncitorilor au fost angajați în Rusia, o țară care găzduiește milioane de migranți din Asia Centrală și din alte foste țări sovietice.

Promisiuni pe sfert îndeplinite

Muncitorii susțin că unele companii le-au promis că salariile pe care le vor primi în Mariupol vor fi de până la patru ori mai mari decât cele pe care le câștigau în Rusia. Companiile s-au achitat inițial de unele dintre promisiuni, spun mai mulți lucrători care au vorbit cu RFE/RL la începutul lunii octombrie.

Qurbon Sharifov a fost angajat de o firmă de construcții privată rusă, Restavrația, și a ajuns la Mariupol în luna august.

Aproape două luni mai târziu, Sharifov, în vârstă de 30 de ani, a declarat că primul său salariu lunar a fost de aproximativ 2.350 de dolari - de două ori mai mult decât câștiga în Rusia.

„Reparăm clădirile distruse, înlocuim ferestre și uși, punem acoperișuri noi", a spus Sharifov. „Primim mâncare de trei ori pe zi, iar cazarea ne este asigurată de angajatori”.

Dar Șarifov a spus că nu era sigur de următorul său salariu, deoarece nu există garanții. El a adăugat că, deși nu se simte nesigur în Mariupol, familia sa din Tadjikistan este îngrijorată de faptul că lucrează în Ucraina.

Nu este clar câți cetățeni tadjici se află în Mariupol. Dar Șarifov spune că numai Restavrația a trimis 110 lucrători la Mariupol și că majoritatea sunt din Tadjikistan. Unii muncitori cred că există aproximativ 120 de muncitori tadjici în Mariupol.

Ambasada Tadjikistanului la Moscova spune că i-a avertizat pe cetățenii tadjici să nu călătorească în zone cu risc ridicat și în zone de conflict.

Avocatul pentru drepturile migranților din Tadjikistan, Karimjon Yorov, și-a exprimat îngrijorarea că muncitorii tadjici au încălcat legile internaționale venind la Mariupol.

„Ei nu au dreptul să se afle în Mariupol fără a fi sancționați de autoritățile ucrainene, deoarece acesta este teritoriul ucrainean”, a spus el. „Dacă vor fi arestați acolo [de autoritățile ucrainene], vor fi trași la răspundere în conformitate cu legile ucrainene și internaționale”, a avertizat Iorov.

Mulți migranți tadjici din Rusia spun că primesc oferte de la firme de construcții și persoane fizice pentru a lucra pe un salariu bun în Mariupol. Însă mulți refuză oferta, spunând că nu vor să își riște viața. În videoclipul trimis din Mariupol, muncitorii tadjici îi avertizează pe potențialii amatori să fie atenți la promisiunile deșarte.

„Sunt numai minciuni”, a spus un lucrător. „Nu veniți aici”.

Scris de Farangis Najibullah, cu reportaje realizate de corespondenții Serviciului tadjik al RFE/RL, Mumin Ahmadi și Zarangez Navruzshoh.

XS
SM
MD
LG