Linkuri accesibilitate

Marina Tauber a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, când încerca să plece din țară


Marina Tauber, conducând un protest antiguvernamental la Chișinău, pe 28 februarie 2023
Marina Tauber, conducând un protest antiguvernamental la Chișinău, pe 28 februarie 2023

Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, pe 1 mai, în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. Tauber susține că urma să plece în străinătate într-o „vizită medicală”.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, Marina Tauber a fost reținută în timp ce încerca să ia avionul spre Tel Aviv, Israel, prin Istanbul, Turcia.

Reținerea deputatei inculpate în legătură cu presupusa finanțare ilegală a Partidului Șor a fost dispusă printr-o ordonanță a procurorului, tot pe 1 mai, pe motiv că „exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală”. Tauber spune că intenționa să revină în R. Moldova în câteva zile și respinge argumentul procurorilor.

Reținerea ei are loc cu câteva zile înainte de o nouă demonstrație antiguvernamentală planificată de Partidul Șor și aliații săi, pe 7 mai. Vicepreședintă a Partidului Șor, Tauber a fost cea care a condus o serie de proteste antiguvernamentale organizate de formațiunea sa încă din toamnă. Liderul partidului, Ilan Șor, se ascunde de aproape 4 ani în Israel. Pe 13 aprilie 2023 , Curtea de Apel Chișinău a confirmat vinovăția lui Șor în dosarul „furtului miliardului” și l-a condamnat în absență la 15 ani de închisoare.

Explicațiile procurorilor în legătură cu reținerea lui Tauber

Procurorii explică într-un comunicat că au depus pe 28 aprilie un demers în instanță, cerând să fie înlocuită măsura preventivă de eliberare provizorie sub control judiciar a lui Tauber cu măsura de arest preventiv.

În aceiași zi, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului, iar pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată, pentru a putea călători în Israel.

Pe 1 mai, Tauber s-a prezentat însă la aeroport, fiind reținută, procurorii sugerând că vor să prevină fuga lui Tauber de justiție. Demersul lor pentru aplicarea arstului preventiv în cazul lui Tauber mai trebuie examinat de Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana).

Tauber: Nu știam că o să fie o ședință de judecată în privința mea

Comentând reținerea sa la aeroport, Marina Tauber a spus într-un video postat pe pagina ei de Facebook că urma să plece în străinătate în scop medical.

„Am nevoie de o vizită medicală. Nu știam că o să fie o ședință de judecată în privința mea”, a declarat Tauber. Ea mai spune că acuzațiile împotriva ei ar fi motivate politic, ca și reținerea, care ar fi orchestrate de puterea în frunte cu Maia Sandu.

Partidul Șor a fost sancționat în octombrie 2022 de Statele Unite pentru interferențe ilegale în procesul electoral și promovarea intereselor Kremlinului în R. Moldova, iar guvernarea de la Chișinău spune că formațiunea ar urmări în continuare destabilizarea R. Moldova pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.

Reținerea lui Tauber la aeroport mai are loc la o zi după ce candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a ocupat locul doi la alegerile pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, urmând să se confrunte în turul doi de scrutin cu candidatul socialiștilor, Grigorii Uzun.

Tauber este cercetată din 2022 într-un dosar privind finanțarea ilegală a Partidului Șor, fiind acuzată de falsificarea raportului financiar al formațiunii și de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii de către un grup criminal organizat. Ea a petrecut aproape două luni în arest: în perioada 23 iulie – 14 septembrie 2022. Apoi a fost plasată în arest la domiciliu și sub control judiciar. Pe 23 februarie 2023, Curtea de Apel a anulat majoritatea restricțiilor legate de măsura preventivă.

XS
SM
MD
LG