Linkuri accesibilitate

Mariupol: un potențial coridor pentru evacuarea civililor de la Azovstal


UKRAINE-CRISIS/MARIUPOL

Ministerul rus al Apărării a anunțat că la Mariupol va fi deschis un coridor umanitar pentru evacuarea civililor care s-au adăpostit în combinatul metalurgic Azovstal. Combinatul este ultimul bastion al rezistenței armate ucrainene din oraș, asediat de joi de armata rusă după ce președintele Vladimir Putin a renunțat la un atac frontal asupra uzinei.

Oficialii ucraineni au spus că în combinatul care dispune de un larg sistem de adăposturi subterane, s-ar afla până la 1.000 de civili dar săptămâna trecută, armata rusă nega prezența civililor. Mai multe tentative de a organiza coridoare de evacuare au eșuat, după ce militarii ucraineni din combinat au refuzat să se predea.

La Kiev, vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat însă că Ucraina nu a ajuns la vreun acord cu Rusia privind deschiderea unui coridor umanitar.

Irina Vereșciuk a precizat că astfel de coridoare trebuie deschise cu acceptul ambelor părți și că Ucraina cere garanții de securitate pentru civilii care ar urma să-l folosească după ce Rusia, în trecut, „nu și-a respectat niciodată angajamentele și nu a deschis coridorul”.

Vereșciuk a mai declarat la BBC că Ucraina dorește ca Moscova să ofere garanții scrise de securitate secretarului general al ONU, António Guterres. Acesta este așteptat în Turcia, de unde va pleca marți la Moscova și își va încheia turneul la Kiev, în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG