Pe 11 iulie este comemorat genocidul din 1995, în care peste opt mii de băieți și bărbați bosniaci au fost uciși de trupele sârbilor bosniaci.
Participanții la marș au început acest drum de 100 de kilometri pe 8 iulie pentru a aduce un omagiu victimelor genocidului. Rudele acestora pornesc anual alături de alți bosniaci într-un marș care reface traseul parcurs de victim în urmă cu 28 de ani.
Participanții la marșul păcii au străbătut drumul forestier pe care mii de oameni l-au folosit pentru a încerca să fugă după ce armata Republicii Srpska a capturat Srebrenica în iulie 1995. Se estimează că între 12 mii și 15 mii de persoane au pornit pe acest drum atunci când Srebrenica a căzut.
Un alt grup a sosit la Potocari la 10 iulie - 300 de bicicliști care au pornit în tradiționala lor drumeție din Bihac, în vestul țării, ca un act de comemorare. Împreună cu cicliștii a sosit și un grup de motocicliști care au venit din Sarajevo.
Populația musulmană din Srebrenica a fugit după ce orașul a căzut în mâinile forțelor sârbilor bosniaci. Srebrenica fusese declarată de ONU drept un refugiu sigur pentru civili și mii de oameni se grăbeau să ajungă la complexul ONU, în căutare de protecție.
Când forțele conduse de generalul sârb bosniac Ratko Mladic au ajuns la complex, forțele olandeze de menținere a păcii au predat baza. Forțele sârbilor bosniaci au separat apoi bărbații și băieții. Mii de oameni au fost executați în mai puțin de două săptămâni. Cei care au încercat să fugă prin pădure au fost vânați și uciși de forțele sârbilor bosniaci. Trupurile victimelor au fost aruncate în gropi comune.
Tribunalul ONU de la Haga pentru crimele de război din fosta Iugoslavie a stabilit că aceste crime au constituit genocid și i-a condamnat pe Mladic și pe mentorul său politic Radovan Karadzic pentru genocid și alte crime de război la Srebrenica.
Comemorările din acest an de la Centrul memorial Srebrenica-Potocari vor include predarea rămășițelor a 30 de victime ale genocidului pentru înmormântare. Printre acestea se numără și rămășițele a patru minori care aveau 15 și 16 ani când au fost uciși.
După înmormântarea celor 30 de victime pe 11 iulie, centrul memorial va fi locul de odihnă finală pentru 6752 de victime ale genocidului. Restul victimelor sunt fie dispărute, fie îngropate în altă parte.
Mulți sârbi neagă amploarea crimelor, ceea ce sporește suferința supraviețuitorilor. Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a numit anterior genocidul „un mit fabricat”.