Linkuri accesibilitate

„Materie nețesută” produsă la Chișinău


Mostre de „materie nețesută”. „Cultura Moldovei”, 29 Martie 1964.
Mostre de „materie nețesută”. „Cultura Moldovei”, 29 Martie 1964.

La începutul anilor 1960, Fabrica de textile din Chișinău începu să producă „materie nețesută”. Un metru de material  gata conținea 43 gr de capron și 227 gr de bumbac fibros.

După ce era vopsită, dintr-o astfel de stofă se puteau coase haine sau ea putea fi folosită ca materie primă pentru pielea artificială.

Bumbacul era livrat din Uzbekistan și Turkmenia, iar capronul – din Moscova și Kiev. Întreprinderea trebuia să dea anual 4 mln metri de materie nețesută, iar peste 4-5 ani – circa 11, 5 mln metri.

„Modelele moldovenești” de materie nețesută au fost expuse la pavilionul de materiale artificiale și sintetice de la Expoziția realizărilor economiei naționale de la Moscova. Vizitând Expoziția, N.S. Hrușciov s-a oprit lângă ele și le-a dat o apreciere înaltă.

Cuvintele sale i-au încurajat pe muncitori. În viitorul apropiat fabrica intenționa să lanseze o linie de producere a textilelor „încleiate”. Fața noii stofe putea fi din mătase, iar dosul – din bumbac sau lână.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG