Linkuri accesibilitate

Maternitatea din Cahul, modernizată cu ajutorul guvernului SUA


Centrul Perinatal al Spitalului Raional Cahul.
Centrul Perinatal al Spitalului Raional Cahul.

Centrul Perinatal al Spitalului Raional Cahul a fost renovat și dotat cu echipamente performante de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), cu sprijinul financiar al guvernului SUA.

Sălile de naștere, de operație, ginecologie, terapie intensivă și post-operatorii ale Centrului Perinatal Cahul au fost renovate și dotate cu paturi și lămpi, mese de resuscitare a nou-născuților, echipamente de anestezie, pentru sterilizarea și depozitarea instrumentelor medicale, mobilier pentru saloanele pacienților și mobilier medical. În total, investiția se cifrează la 400.000 de dolari.

La Centrul Perinatal Cahul nasc anual 1.000 de femei nu doar din raionul Cahul, dar și din Vulcănești, Taraclia și Cantemir. Spitalul Raional Cahul deservește peste 100.000 de pacienți.

Sală a maternității din Cahul, recent renovată și echipată.
Sală a maternității din Cahul, recent renovată și echipată.

Proiectul de dotare a celor mai strategice spitale de nivel secundar și terțiar din regiunile de nord, centru și sud face parte din Programul de asistență umanitară și pregătire pentru dezastre al Comandamentului European al Statelor Unite, Biroul pentru populație, refugiați și migrație al Departamentului de Stat al SUA, Fondul ONU pentru populație.

În cadrul proiectului, au fost dotate până acum Centrul Perinatal din Bălți (520.000 de dolari), Centrul Perinatal Cahul și Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău. De asemenea, urmează să fie dotate și Spitalul Municipal „Gheorghe Paladi”, Spitalul Municipal „Sfânta Treime“, Centrul Perinatal Ungheni, Centrul Perinatal Edineț, Centrul Perinatal Ceadâr-Lunga și Institutul Oncologic din Chișinău.

Ca răspuns la criza umanitară, la începutul acestui an, UNFPA a livrat medicamente și echipamente performante pentru sănătatea sexuală și reproductivă către 41 de instituții medicale din R. Moldova.

UNFPA mai asigură acces gratuit pentru femeile refugiate ucrainene, la fel ca pentru femeile din R. Moldova, la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă oferite de sistemul național de sănătate, inclusiv îngrijire antenatală, postnatală, la naștere, operații cezariene și tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală, în baza unui acord de colaborare cu Compania Națională de Asigurări în Medicină.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG