Linkuri accesibilitate

Matteo Salvini, lipsit de imunitate, riscă să fie judecat pentru maltratarea migranților


Fostul ministru de interne Matteo Salvini

Este al treilea caz în care procurorii caută să-l aducă în boxa acuzaților sub bănuiala de răpire sau privare de libertate.

Senatul Italiei a votat joi, cu 149 de voturi pentru, 141 împotrivă și o abținere, să-i ridice imunitatea parlamentară liderului de dreapta Matteo Salvini, mărind șansele eventualei inculpări a fostului ministru de interne pentru refuzul de a permite debarcarea a 164 de migranți în Sicilia în august anul trecut.

În cele 14 luni cât a fost ministru, Salvini, în prezent senator, a refuzat de mai multe ori să permită intrarea în porturi navelor organizațiilor umanitare cu migranți salvați de pe mare, forțând alte țări europene să găsească soluții alternative pentru debarcarea lor.

În cazul vizat acum, Salvini a refuzat accesul navei Open Arms, care a rămas în larg trei săptămâni înainte de a i se permite, totuși, să intre în port în insula italiană Lampedusa.

Acesta este al treilea caz în care procurorii caută să-l aducă pe Salvini în boxa acuzaților sub bănuiala de răpire sau privare de libertate.

El a procedat la fel și în privința navei italiene „Gregoretti”, blocată în iulie anul trecut. În acel caz, Senatul i-a ridicat deja imunitatea lui Salvini, în februarie, dar începerea procesului a fost amânată din cauza pandemiei, până în septembrie.

Dacă va fi inculpat și găsit vinovat în dosarul Open Arms, Salvini riscă să fie condamnat la maximum 15 ani de închisoare.

După votul de joi din Senatul de la Roma, Salvini a declarat că este mândru că a „apărat Italia” și că dacă ar fi pus din nou în acea situație, ar acționa la fel. El a folosit ocazia ca să se plângă că numărul migranților este în creștere din nou, chiar în aceste zile.

Salvini a insistat mereu că decizia de a opri migranții să debarce a fost colectivă, a întregului guvern din care a făcut parte.

Analistul politic Franco Pavoncello a declarat Agenției France Presse că votul din Senat va avea „cu siguranță un impact asupra lui Salvini”, a cărui popularitate a scăzut mai ales de când cu pandemia de coronavirus.

Pavoncello a mai spus însă că nu ar fi exclus, cel puțin pe termen scurt, un efect contrar: anume, ca procesul să readucă în atenția publică, formațiunea naționalist-xenofobă de opoziție a lui Salvini, care, cu 25% din preferințele electorale, rămâne cel mai popular partid italian. Dacă însă se ajunge la o condamnare, Liga ar putea să dispară de pe scena politică, a mai adăugat analistul.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG