Linkuri accesibilitate

Justiția italiană: Salvatoarea migranților Carola Rackete a respectat legea mării


Carola Rackete, căpitana în vîrstă de 31 de ani a navei Sea-Watch 3 , 29 iunie 2019
Carola Rackete, căpitana în vîrstă de 31 de ani a navei Sea-Watch 3 , 29 iunie 2019

Carola, cetățeană germană în vârstă de 31 de ani, a fost eliberată din arestul la domiciliu marți seară târziu.

Căpitana navei care a intrat cu forța într-un port italian cu 40 de migranți salvați din mare, sfidând ordinele autorităților, pare să fi acționat în conformitate cu legea maritimă. Așa a constatat o instanță de judecată italiană, care a ordonat eliberarea Carolei Rackete din arestul la domiciliu impus de autoritățile italiene.

Carola Rackete, cetățeană germană în vârstă de 31 de ani, a fost eliberată din arestul la domiciliu marți seară târziu, la patru zile după ce fusese escortată de pe navă și dusă la secția de poliție de pe insula italiană Lampedusa.

Înainte ca Rackete să forțeze intrarea în port, sâmbătă, 29 iunie, nava Sea-Watch 3, cu pavilion olandez, aflată în slujba organizației umanitare germane Sea-Watch, s-a aflat în larg mai mult de două săptămâni, având la bord 40 de africani salvați din ambarcațiuni improvizate.

După ce a așteptat în zadar ca Italia sau altă țară din UE să primească străinii, căpitana Sea-Watch 3, Carola Rackete, a decis să îndrepte spre țărm, dar s-a văzut blocată de nave de poliție. Rackete a mers înainte și, potrivit autorităților italiene, a „obstrucționat” cu propria navă o ambarcațiune de poliție, fără ca cineva să fie rănit.

Un migrant la bordul navei de caritate germane Sea Watch 3 în mai 2019
Un migrant la bordul navei de caritate germane Sea Watch 3 în mai 2019

Rackete a explicat după arestare, la prima apariție la tribunal, că s-a temut pentru viața migranților, care erau epuizați, cu moralul la pământ. Ea a cerut scuze poliției pentru ciocnirea cu barca cu motor.

Activista nu a vorbit direct cu presa. Dar în Germania, tatăl ei, Ekkehart Rackete, care o sunase la telefon, a comunicat televiziunii Welt că fiica este bine, și a explicat motivele acțiunii ei:

„Ea a făcut ceea ce a crezut că este necesar – a explicat tatăl căpitanei. A luat în considerare situația de la bord, situația migranților, și a luat decizia pe care a considerat-o cea mai bună”.

Ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, cunoscut pentru pozițiile sale anti-migrație, a scris pe Twitter după arestarea activistei: „Ilegala arestată. Nava-pirat capturată. Mare amendă pentru ONG din străinătate. Migranții redistribuiți în totalitate în alte țări europene. Misiune îndeplinită”.

Acuzată că ar fi obstrucționat o navă „de război”, Rackete risca nu doar amendă, ci până la 10 ani de închisoare.

Dar judecătoarea siciliană Alessandra Vella a stabilit, într-o decizie publicată miercuri, că evenimentele din portul Lampedusa s-au petrecut altfel decât le-au descris procurorii.

Procurorii italieni spuseseră că Rackete ar intrat deliberat într-o șalupă de poliție „prinsă între Sea-Watch 3 și doc”, în vreme ce căpitana susținea că în momentul contactului nava ei se apropia „cu grijă” de doc. Judecătoarea i-a dat dreptate, spunând că barca de poliție s-a interpus între nava olandeză și doc ca să împiedice acostarea, provocând ciocnirea, după care a ieșit cu bine din strâmtoare.

Judecătoarea a mai decis că o barcă de poliție nu poate fi considerată „navă de război” și că în tot incidentul Rackete a respectat legea mării, care obligă navele să salveze naufragiați, iar țările să le dea adăpost odată ajunși în apele teritoriale.

Salvarea de vieți omenești este cel mai important lucru și are întâietate față de orice alte considerente, a decis judecătoarea.

„O asemenea decizie face orice italian adevărat să plângă”...

Decizia a fost primită cu furie de ministrul italian interne Salvini, care a spus că este „motivată politic”. „O asemenea decizie face orice italian adevărat să plângă”, s-a lamentat pe FB ministrul, care este și șeful partidului de extremă-dreapta Liga. „Scoate-ți roba de judecător și fă-te politiciană de stânga”, i-a transmis Salvini judecătoarei. Iar despre Rackete, devenită peste noapte cunoscută în toată lumea, Salvini a spus că este „o fată germană bogată și răsfățată” și i-a transmis: „Du-te înapoi în Germania și fă rău oamenilor acolo, iar Italia las-o în grija italienilor”.

După eliberarea din arest la domiciliu, Rackete a fost dusă într-un loc secret întrucât a primit amenințări – a anunțat miercuri ONG-ul ei, Sea-Watch. Aceeași organizație a mai spus că decizia judecătoarei Alessandra Vella este „o mare victorie a solidarității... împotriva criminalizării celor care ajută migranții”.

Guvernul Italiei și-a atras după acest incident critici din partea guvernelor german și francez, Parisul spunând că Roma provoacă „isterie” inutilă în legătură cu situația migranților din Marea Mediterană.

Salvarea vieților omenești nu poate fi un delict penal, este o acțiune umanitară...

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a spus că acuzațiile autorităților italiene sunt greu de înțeles:

„Salvarea vieților omenești nu poate fi un delict penal, este o acțiune umanitară și trebuie tratată ca atare – opusul acestei atitudine este criminalizarea ei”, a spus șeful diplomației germane.

În apărarea Carolei s-au lansat mai multe petiții și chete, una dintre ele, lansată de vedete TV germane, adunând peste un milion de euro. Rackete s-a declarat „mișcată” de aceste inițiative, iar organizația ei a spus că banii vor fi folosiți pentru noi misiuni de salvare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG