Poliția italiană a arestat-o sâmbătă pe căpitana germană a unei nave care salva migranți, aflată în centrul unei dispute cu Guvernul italian după ce a acostat în portul de pe insula Lampedusa.
Nava Sea-Watch 3, cu pavilion olandez, aflată în slujba organizației umanitare germane Sea-Watch, s-a aflat în larg mai mult de două săptămâni, având la bord 40 de africani salvați din ambarcațiuni improvizate.
După ce a așteptat în zadar ca Italia sau altă țară din UE să primească străinii, căpitana Sea-Watch 3, Carola Rackete, a decis să îndrepte nava spre insula din sudul Italiei Lampedusa, dar s-a văzut blocată de nave ale pazei de coastă italiene. Rackete a ignorat opoziția și, potrivit autorităților italiene, a „obstrucționat” cu propria navă o ambarcațiune guvernamentală odată ajunsă în portul păzit de un număr mare de polițiști.
Imaginile live transmise de televiziuni au arătat-o pe germana de 31 de ani cum este reținută și dusă la poliție, în aplauzele unor simpatizanți adunați în port.
Cei 40 de migranți africani au fost lăsat să debarce, unii dintre ei fiind văzuți cum sărută docul, de bucurie, apoi au fost duși la un centru de recepție pe insula aflată mai aproape de coastele Africii decât de ale peninsulei apenine.
Rackete a fost arestată pentru că ar fi „opus rezistență unei nave militare”, o acuzație care implică, potrivit presei, până la 10 ani de închisoare...
Rackete a fost arestată pentru că ar fi „opus rezistență unei nave militare”, o acuzație care implică, potrivit presei, până la 10 ani de închisoare.
Ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, cunoscut pentru pozițiile sale anti-migrație, spunea înaintea incidentului de sâmbătă că îi va permite Carolei Rackete să intre într-un port italian numai dacă alte țări din UE acceptă să primească migranții de îndată.
După arestare, sâmbătă, Salvini a scris pe Twitter: „Ilegala arestată. Nava-pirat capturată. Mare amendă pentru ONG din străinătate. Migranții redistribuiți în totalitate în alte țări europene. Misiune îndeplinită”. Mai târziu, Salvini, într-un interviu la radio, a criticat Olanda pentru că permite să-i fie folosit steagul în misiuni de salvare a migranților și a spus că mai multe țări din UE au asigurat Roma că vor primi migranți. Salvini nu a numit țările respective, dar presa a scris că este vorba de Franța, Germania, Luxemburg, Finlanda și Portugalia.
Surse de la Ministerul de Externe italian citate de Reuters au spus că în baza legii italiene nava Sea-Watch 3 va fi confiscată și îi va fi aplicată o amendă de 20.000 de euro, care poate fi mărită până la 50.000 dacă nu este plătită la timp.
Rackete, care a devenit un simbol al sfidării autorității ministrului de interne Salvini, era deja anchetată pentru încălcarea legilor înăsprite privind navele de salvare ale organizațiilor neguvernamentale.
Carola Rackete spune că ea și colegii ei au încercat consecvente să coopereze cu autoritățile din Italia, Germania, Malta și Franța, contactând și Comisia Europeană.
Sea-Watch 3 a salvat din mare 53 de migranți în acest ultim episod de criză, iar italienii au permis unui număr de 13 să debarce din motive de sănătate.
„Au trecut 60 de ore de când am proclamat situația de urgență. Nimeni nu ne-a ascultat. Nimeni nu și-a asumat răspunderea. Încă o dată ne revine nouă, Cpt. #CarolaRackete și echipajului, datoria de a aduce 40 de oameni în siguranță”, a scris organizația Sea-Watch pe Twitter.