Linkuri accesibilitate

Medic și jurnalist, judecați în Belarus pentru informații despre o victimă


Medicul Arțiom Sarokin, Minsk, 19 februarie 2021
Medicul Arțiom Sarokin, Minsk, 19 februarie 2021

La Minsk, un medic și o jurnalistă din R. Belarus sunt judecați pentru că au făcut publice informații medicale despre un protestatar ucis în timpul demonstrațiilor împotriva liderului autoritar Alexandr Lukașenka, relatează serviciul pentru Belarus al postului nostru de radio.

Judecătoria sectorului Moscova al capitalei belaruse a început procesul lui Arțiom Sarokin și Kațiarinei Barisevici la 19 februarie cu decizia de a-i judeca cu ușile închise, întrucât în acest caz figurează „date personale medicale”.

Ziarista Barisevici, de la ziarul pe net Tut.by, și Sarokin, doctor la un serviciu de ambulanțe, au fost arestați la 19 noiembrie. Mai înainte, Barisevici îl citase pe Sarokin într-un articol despre Raman Bandarenka, protestatar decedat în urma bătăii primite de la indivizi mascați despre care opoziția spune că ar fi fost în slujba puterii.

Ambii sunt acuzați de divulgarea de informații medicale, iar ziarista, în plus, de instigare la delict, pentru că l-a îndemnat pe doctor să-i furnizeze datele respective. Dacă sunt găsiți vinovați, cei doi pot fi condamnați la până la trei ani de închisoare.

XS
SM
MD
LG