Linkuri accesibilitate

Medicii de pe linia frontului cu pandemia cer să fie protejați mai bine


Măști medicinale nu avem! - scrie la intrarea într-o farmacie din Chișinău
Măști medicinale nu avem! - scrie la intrarea într-o farmacie din Chișinău

Decesul cauzat de coronavirus al unei femei de 79 de ani, despre care ministra sănătății a spus că a activat „până în ultimul moment” în sistemul de asistență medicală urgentă prespitalicească, a scos în evidență pericolul la care sunt expuși cei din „prima linie”, cum li se spune.

Medicii de pe linia frontului cu pandemia cer protecția mai mare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct



De asemenea, tragicul incident a amplificat și semnalele de alarmă trase în ultimele zile de medici, care pun la îndoială afirmațiile autorităților că noul coronavirus le-a găsit pregătite și că situația este „sub control”.

Preşedintele Igor Dodon a avansat, în seara zilei de joi, o măsură de protecţie nouă pentru personalul medical. El a spus că-şi doreşte ca toţi medicii ce au de-a face cu bolnavii de covid-19 să fie testaţi periodic, estimând că ar fi vorba despre un efectiv de 10 mii de persoane, dar fără să precizeze dacă R. Moldova dispune de acest număr de teste, măcar pentru un ciclu, nemaivorbind de testări repetate:

„Noi avem o preocupare maximă pentru a evita cât este de posibil cazurile de contaminare în rândul medicilor... De aceea venim cu propunerea către comisia situaţii excepţionale să dispună testarea tuturor medicilor din prima linie, care sunt implicaţi în depistarea şi acordarea de ajutor medical persoanelor bolnave cu acest virus,” a spus el.

După şedinţa comisiei pentru situaţii excepţionale ce a urmat acelei propuneri a şefului statului, premierul Ion Chicu a făcut mai multe previziuni sumbre privind evoluţiile epidemiei şi viitoarea capacitate a sistemului medical de a-i face faţă, însă a trecut sub tăcere tema testării periodice a efectivului de medici: „Către data de 10 aprilie putem atinge cifra de două mii de pacienţi”, a spus Chicu.„Acest nunăr va pune la grea încercare sistemul medical. Depăşirea numărului de 3-4 mii de infectaţi va însemna o imposibilitate a sistemului medical de a acorda suport tuturor.”

Consilierul premierului, Vitalie Dragancea, căruia i-am cerut astăzi o clarificare, nu ne-a dat nici el un răspuns clar despre soarta propunerii şefului statului de a-i testa pe toţi doctorii: „Teste sunt şi R. Moldova primeşte în continuare pe diferite căi teste: este un contract de furnizarea prin BM a 7500 de teste, sunt cele procurate de guvern, mai sunt nişte donatori care au donat vreo 1600 de teste. Deci, teste sunt, dar nu ştiu ce a avut în vedere preşedintele când a vorbit despre testarea tuturor. De asta se ocupă medicii şi, funcţie de procedurile lor, ei decid cine să fie testat şi nu contează e medic sau nu e medic.”

Când a anunţat astăzi dimineaţă decesul primului cadru medical din cauza virusului, şefa de la sănătate nu a dat nici ea detalii despre propunerea de aseară a preşedintelui, precum nu a spus nici de câte teste ar dispune la ora actuală sistemul medical, de câte ar fi nevoie sau care ar fi numărul medicilor contaminaţi până în acest moment. Se ştie însă că pandemia prinsese R. Moldova cu un număr de câteva sute de teste în dotare, iar ulterior, prin donaţii, în ţară au mai ajuns câteva mii, dar nimeni nu ştie câte exact.

Ferm convinşi că autorităţile ascund gravitatea lipsurilor din sistemul medical, precum şi de insuficienţa măsurilor luate până acum pentru fortificarea acestuia în faţa epidemiei, un grup de activişti civici le-a cerut astăzi într-un apel demnitarilor, printre altele, cât se poate de multă transparenţă, dar mai ales mobilizarea tuturor resurselor, inclusiv celor private, pentru testarea, protecţia şi remunerarea sporită a cadrelor din sistemul medical.

Într-o petiţie online, unul dintre medicii îmbolnăviţi, Iulian Namolovan, formulează câteva revendicări mai radicale, printre ele înlocuirea Vioricăi Dumbrăveanu, ministra sănătăţii, cu un medic profesionist, delegarea a cel puţin trei doctori în comisia pentru situaţii excepţionale prezidată acum de şeful executivului şi restabilirea în funcţie a şefului său de spital, Anatol Ciubotaru. Giubotaru a fost demis zilele trecute fără prea multe explicaţii, dar se pare că pentru că a admis, peste procedurile ministeriale, testarea la COVID-19 a angajaţilor spitalului, ceea ce a condus la confirmarea a patru cazuri de doctori contaminaţi. „În aceste momente critice, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii, pentru că ei sunt cei care au pregătirea și cunoștințele necesare cum să lupte și să învingă epidemia”, se mai arată în mesaj.

Previous Next

XS
SM
MD
LG