Linkuri accesibilitate

Medvedev: Rusia duce o luptă „sfântă” contra „Satanei”


Fostul președinte rus Dmitri Medvedev
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a pretins că Moscova luptă într-un război „sfânt” împotriva „Satanei”, și a avertizat că Rusia e capabilă să-i trimită pe dușmanii ei în iad. Aceata e cea mai nouă dintr-o serie de remarci neobișnuite contra Ucrainei și Occidentului făcute de un aliat al președintelui rus Volodimir Putin care ani la rând a spus despre el însuși că este relativ liberal.

„Sarcina patriei este de a-l opri pe liderul suprem al iadului”

Într-un mesaj în care a marcat Ziua Unității Naționale a Rusiei (stabilită de Putin în 2005 pentru a celebra victoria din 1612 contra forțelor poloneze invadatoare), Medvedev, acum șeful-adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că sarcina patriei este de „a-l opri pe liderul suprem al iadului, oricum s-ar chema el, Satana, Lucifer sau Iblis”.

Conflictul din Ucraina, care a început acum opt luni cu invazia neprovocată a Rusiei, a ucis mii de oameni, a dislocat alții milioane de oameni, a zguduit economia globală, și a redeschis tensiuni de pe vremea Războiului rece cum ar între altele teama de un război nuclear.

Deși fostul președinte rus nu a menționat Ucraina în mesajul său video, comentariile sale au conținut o nouă amenințare voalată privind o posibilă folosire a armelor nucleare de către Rusia, care a suferit numeroase înfrângeri pe câmpul de luptă după ce Putin a lansat invazia.

Cele declarate de Medvedev în 4 noiembrie fac de asemenea parte din eforturile din ce în ce mai mari ale Kremlinului de a zugrăvi conflictul ca pe o luptă dreaptă contra unui Occident decadent și contra „naziștilor nebuni și drogați” din Ucraina.

Zelenski: Rusia a uitat lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial

Acuzațiile au fost în mod repetat de Kiev și de aliații săi, care spun că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ales democratic, este evreu și a pierdut rude în Holocaust.

Cu toate acestea, mei multe oficialități ruse de rang înalt, de la Patriarhul Kiril la liderul cecen Ramzan Kadîrov, au ieșit în public cu declarații că Rusia luptă în Ucraina împotriva „sataniștilor”, ba chiar împotriva „Anticristului” însuși.

Liderii mai multor țări occidentale au condamnat astfel de declarații, iar Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a uitat lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial.

XS
SM
MD
LG