Linkuri accesibilitate

Memorial condamnă decizia unei instanțe ruse de a eticheta organizațiile asociate cu Navalnîi drept „extremiste”


Centrul pentru drepturile omului Memorial din Moscova a condamnat o decizie a instanței de a eticheta mai multe organizații asociate cu politicianul de opoziție întemnițat Aleksei Navalnîi drept „extremiste”.

Într-o declarație din 11 iunie, Memorial a numit decizia instanței de a eticheta astfel rețeaua de filiale regionale ale lui Navalnîi, împreună cu Fundația sa Anticorupție (FBK) și Fundația pentru apărarea drepturilor cetățenilor (FZPG), „încă un pas către înlocuirea completă a discuției politice și competiției politică cu represiunea ".

„Considerăm decizia de a interzice aceste organizații publice ca fiind pur politică, încălcând drepturile și libertățile cetățenilor ruși. Aceasta sfidează libertatea de asociere, libertatea de întrunire și libertatea de exprimare. Consecința sa evidentă va fi urmărirea penală motivată politic și represiunea administrativă”, se arată în declarația Memorialului.

Curtea municipală din Moscova a pronunțat hotărârea de a eticheta organizațiile lui Navalnîi drept extremiste la 9 iunie, într-o lovitură pentru opoziția rusă înaintea alegerilor din septembrie.

Decizia împiedică persoanele asociate cu FBK și cu celelalte grupuri asociate lui Navalnîi să ocupe funcții publice. De asemenea, devine ilegală calitatea de membru sau participarea la activitățile grupurilor asociate cu Navalnîi, care execută o pedeapsă de 2 ani și jumătate într-o închisoare din afara Moscovei, pentru acuzații de fraudă despre care el spune că sunt inventate. În plus, susținătorii săi se confruntă cu amenzi și închisoare pentru afișarea simbolurilor asociate grupurilor.

În aprilie, zeci de mii de oameni au protestat pentru eliberarea sa, în urma unor proteste în masă similare din ianuarie, acelea împotriva arestării sale.

Procurorii de la Moscova au susținut că „sub masca lozincilor liberale”, organizațiile legate de Navalnîi erau „angajate în crearea condițiilor de destabilizare a situației sociale și sociopolitice” din Rusia.

La 11 iunie, avocatul Vladimir Voronin a declarat că clientul său, directorul FBK, Ivan Jdanov, care locuiește în prezent în Lituania, a fost adăugat la lista celor căutați Ministerului de Interne pentru acuzații nespecificate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG