„Înrolat să ucidă”, astfel este intitulată o nouă investigație a jurnaliștilor de la Rise Moldova. Redacția, împreună cu alte publicații din Statele Unite ale Americii, Estonia și din Suedia a obținut baza de date care conține cea mai amplă informație de până acum despre membrii Wagner și prezintă cine sunt moldovenii din organizația paramilitară rusă. În material se menționează că membrii organizației sunt, de fapt, mercenari – persoane care, pentru bani, participă la diverse operațiuni militare. Mercenariatul este o activitate ilegală, inclusiv în Rusia. Același statut îl are și în Republica Moldova. Autoarea materialului, Liliana Botnariuc mai scrie că 4.184 de mercenari Wagner au fost identificați de Centrul de securitate și cooperare (CSCU) și Serviciul de Securitate (SBU) din Ucraina. Bărbații, recrutați în mare parte din Europa de Est, sunt originari din 15 țări, inclusiv din Republica Moldova. Lista prezintă nume, numerele speciale de identificare ale acestora, numele lor de cod, precum și numele unității, dar și pozițiile de luptă ale unora.
Radio Chișinău citează opiniile mai multor comentatori despre provocările pentru Moldova în anul 2022. Potrivit lor, guvernarea se va confrunta și în 2022 cu cele două probleme majore: criza pandemică și criza gazelor, care au generat o inflație record anul trecut. Comentatorul politic Victor Ciobanu susține că autoritățile ar trebuie să se concentreze pe un model foarte clar în privința luptei contra corupției și reformei justiției. „Aceste sisteme nu se pot curăța din interior, aici se cere o intervenție dură din exterior”, mai opinează Victor Ciobanu, accentuând că în lipsa unor rezultate la acest capitol, dezamăgirea populației va fi în creștere.
În material este citat și analistul politic, Ion Tăbârță. El susține că reformele ar trebui să capete consistență și atenționează că elementele regimului oligarhic vor încerca să se regrupeze și să se opună reformelor, ceea ce s-a observat deja după unele decizii luate de instanțele de judecată, concluzionează analistul.
Portalul tribuna.md îl citează pe analistul Dionis Cenușa, care a comentat disputele legate de o recentă decizie a Autorității Naționale de Integritate care a calificat drept conflict de interese felul cum a fost repusă în post Domnica Manole, în aprilie 2021, după ce fusese demisă de deputații socialiști și din Partidul Șor. În opinia lui Dionis Cenușa există remedii legale pentru a contesta hotărârea ANI fără a recurge la discursuri de intimidare a inspectorilor de integritate care și așa sunt insuficienți și cu salarii reduse. Analistul susține că cea mai simplă soluție e ca judecătoarea Manole să se clarifice în instanță, iar președintele țării și Ministerul Justiției să aștepte rezultatele proceselor de judecată, fără să lanseze declarații grave, care pot face presiune asupra ANI și a inspectorilor de integritate.
Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md scriu că procurorii au înaintat acuzaţii noi şefului adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău, Igor Popa, învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. La dosar s-au adăugat cinci capete de acuzare pentru fals în declaraţiile de avere şi interese personale. Jurnaliștii notează că Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie, anul trecut, dosarul pe numele acestuia fiind pornit în baza unei anchete a Centrului de Investigații jurnalistice, despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău. În articol se mai precizează că Igor Popa a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice. În perioada guvernării comuniste, acesta a fost învinuit de fabricarea dosarelor şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie, fiind avansat în funcţia de procuror general adjunct în perioada guvernării conduse de Vladimir Plahotniuc.