Linkuri accesibilitate

Mesaj pentru republicani: „Alegerile s-au terminat!”


Liderul minorității din Senat, Chuck Schumer
Liderul minorității din Senat, Chuck Schumer

Democratul cu rangul cel mai înalt din Senatul Statelor Unite spune că republicanii „otrăvesc” democrația americană în încăpățânarea de a nu recunoaște victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale de săptămâna trecută. Liderul minorității senatoriale, Chuck Schumer, și-a acuzat joi colegii republicani că „pun deliberat la îndoială” rezultatul alegerilor pentru că se tem de represalii din partea președintelui Donald Trump și a spus că are un mesaj simplu pentru colegii republicani din Senat: „Alegerile s-au terminat! Președintele Trump a pierdut”.

Numai patru senatori republicani: Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse și Susan Collins l-au felicitat pe Biden. Alți câțiva au dat de înțeles că ar fi timpul să se permită începerea tranziției către administrația Biden.

Refuzul administrației Trump de a recunoaște victoria democratului Joe Biden împiedică o tranziție lină a puterii, iar criticii atrag atenția că în aceste condiții ar putea apărea o amenințarea la securitatea Statelor Unite deoarece echipa de tranziție a democratului Joe Biden nu are pentru moment acces la informații vitale, începând cu cele furnizate zilnic președintelui de agențiile americane de informații. Tradițional, președintele în exercițiu facilitează accesul succesorului la astfel de informații, pentru „binele țării”, chiar dacă ar exist o șansă ca totuși prin renumărarea voturilor sau prin plângerile în justiție, rezultatul final al alegerilor prezidențiale să fie schimbat. Una din marile probleme, în acest moment, este că viitoarea administrație americană este lipsită de informații vitale legate, între altele, de evoluția pandemiei de coronavirus, informații de care ar avea nevoie pentru a pune la punct o strategie de limitare a acesteia.

Joi, 12 noiembrie, în Statele Unite s-au înregistrat pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, peste 150 de mii de noi cazuri de infectare cu Covid-19. După ce timp de săptămână, numărul de noi infectării „stagnase” la circa 100 de mii. De asemeni, numărul spitalizărilor a trecut de 67 de mii pe zi, la fel cel al deceselor este de circa o mie zilnic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG