Linkuri accesibilitate

Mesaje pro-ruse la protestele fermierilor din Polonia și Cehia


Mesajul fermierilor polonezi în care i se cere președintelui rus, Vladimir Putin, „să facă ordine în Ucraina, la Bruxelles și în guvernul nostru”, a atras numeroase reacții de condamnare.
Mesajul fermierilor polonezi în care i se cere președintelui rus, Vladimir Putin, „să facă ordine în Ucraina, la Bruxelles și în guvernul nostru”, a atras numeroase reacții de condamnare.

Manifestanți cu mesaje anti-occidentale și favorabile președintelui rus, Vladimir Putin, au fost observați în rândul fermierilor ce protestează în Cehia și Polonia. Guvernele ambelor țări membre în UE și NATO au spus că demonstrațiile sunt pur politice, fără mare legătură cu agricultura.

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a denunțat sloganele pro-Putin și anti-ucrainene ale fermierilor care protestau la granița cu Ucraina, afirmând că sunt „posibil” influențați de Rusia, transmite AFP.

Scandalul a pornit după ce marți, la protestul împotriva importului de produse agricole ieftine din Ucraina, în rândul fermierilor din Gorzycki, din sudul Poloniei, a apărut un banner pe care scria „Putin, fă ordine în Ucraina, Bruxelles și în guvernul nostru”.

Imaginea cu acest banner a devenit virală pe rețelele sociale, provocând furia mai multor ucraineni.

„Credem că este o încercare de a deraia mișcarea de protest a agricultorilor, de către grupuri extremiste și iresponsabile, sub posibila influență a agenților ruși”, a afirmat Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei.

Instituția a solicitat organizatorilor protestului să „identifice și să elimine din rândurile mișcării lor inițiatorii acestor acțiuni”.

Anterior, poliția poloneză a anunțat că a deschis o investigație pe baza articolelor ce pedepsesc promovarea unui regim fascist sau totalitar și incită la ură.

Protestele recente ale fermierilor polonezi de la granița cu Ucraina, care amenință cu un „blocaj total” la frontieră, au provocat tensiuni în relația dintre Varșovia și Kiev. Într-un incident petrecut, de asemenea, marți, câțiva fermieri polonezi au descărcat unele vagoane ce veneau din Ucraina, vărsând o parte din grâu.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a numit incidentul drept o „provocare politică cu scopul de a diviza națiunile noastre”.

Mesaje și personaje pro-ruse în Cehia

Presa cehă a publicat la rândul ei imagini cu lideri ai demonstrațiilor pro-Putin din ultimii ani, veniți să sprijine protestul fermierilor cehi, care au blocat luni circulația la Praga.

Premierul guvernului de coaliție de centru-dreapta, Petr Fiala, s-a distanțat de protest, spunând că ar fi fost organizat de „prietenii lui Putin” din Cehia.

A ieșit în evidență mai ales Jindřich Rajchl, liderul unei mișcări antisistem care a organizat în 2023, în capitala cehă, proteste împotriva ajutorării militare a Ucrainei.

La acele proteste, potrivit presei cehe, au luat parte și principalii organizatori ai demonstrației fermierilor din 19 februarie, Zdeněk Jandejsek și Bohumír Dufek.

Protestul agricultorilor cehi a părut de altfel să „împrumute” din sloganele și simbolurile demonstrațiilor anterioare anti-ucrainene, insistând pe „suveranitatea” Cehiei în fața UE, mai ales.

Au fost văzute de asemenea simboluri islamofobe și xenofobe.

„Demonstrația de astăzi nu are nimic în comun cu lupta pentru condiții mai bune în agricultură. Ea este organizată de oameni care nu-și ascund sprijinul pentru Kremlin și urmăresc alte scopuri”, a scris premierul ceh Fiala pe X. El a adăugat că nu întâmplător s-au dezis de orice legătură cu manifestația principalele organizații care reprezintă fermierii: Camera Agrară, Uniunea Agricolă și Asociația Fermierilor Particulari.

La Praga sunt așteptate pentru 24 februarie, când se vor împlini doi ani de la invadarea pe scară largă a Ucrainei, două demonstrații: una de solidaritate cu țara agresată, iar alta antiguvernamentală, cu potențial de a se transforma într-o manifestație pro-Kremlin.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG