Linkuri accesibilitate

Fermierii polonezi au descărcat la frontieră cereale din câteva camioane ucrainene


Protestul fermierilor polonezi la punctul de control Dorohusk, Polonia, 9 februarie 2024. Agricultorii din cea mai mare economie est-europeană spun că se tem de importurile ieftine din Ucraina, dar și din China.
Protestul fermierilor polonezi la punctul de control Dorohusk, Polonia, 9 februarie 2024. Agricultorii din cea mai mare economie est-europeană spun că se tem de importurile ieftine din Ucraina, dar și din China.

Fermierii polonezi au descărcat grâul din câteva camioane ucrainene pe carosabil, la granița dintre cele două țări. Poliția locală desfășoară o investigație. Camioanele „golite” s-au întors în Ucraina.

Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 11 februarie, în apropierea punctului de trecere a frontierei Jagodzin-Dorohusk, unde fermierii polonezi protestează, transmite RMF24.

Șefa secției de poliție din orașul Chelm, Ewa Czyż, a declarat că trei camioane conduse de cetățeni ucraineni au intrat în Polonia după ce au trecut prin procedurile vamale.

„Participanții la protest nu au lăsat transportul să treacă mai departe și, la un moment dat, au deschis semiremorcile, ceea ce a făcut ca o parte din cereale să se verse pe carosabil. Șoferii s-au întors în Ucraina”, a precizat reprezentanta poliției din Chelm. Ea a mai spus că în timpul incidentului nu s-a produs nicio „confruntare violentă” și că persoanele implicate sunt în curs de identificare.

„Efectuăm verificări, stabilim datele persoanelor implicate în incident, interogăm martorii, a declarat Chizh. Materialele vor fi trimise la procuratură pentru expertiză penală și juridică.”

Agenția de știri ucraineană UNIAN a publicat o înregistrare video cu fermieri polonezi care ar fi încercat să descarce cereale din camioane.

Dublul protest din Polonia

Fermierii polonezi au început o grevă națională pe 9 februarie. Acțiunea de protest ar putea dura până la 10 martie.

Agricultorii au blocat începând de vineri drumurile și intrările la punctele de control de la granița cu Ucraina, nemulțumiți că produsele ieftine de la vecini le-ar strica propriile afaceri.

Anterior, în Polonia au protestat și camionagiii nemulțumiți de concurența ieftină a colegilor din Ucraina. Ei și-au suspendat protestele până în martie, dar au spus că pot reveni pe „baricade” mai devreme, dacă va fi nevoie.

Principala nemulțumire a camionagiilor polonezi este așa-numitul „regim fără vize de transport” pentru Kiev. Aceasta înseamnă că transportatorii ucraineni nu trebuie să obțină autorizații speciale pentru transportul către țările UE. Ucraina și UE au semnat un astfel de acord după începerea invaziei rusești din februarie 2022 pentru a sprijini economia ucraineană. Serviciile mai ieftine ale transportatorilor ucraineni au lovit însă piața poloneză și din alte state din estul UE.

Fermierii polonezi se opun, ca și colegii lor din multe alte țări europene, și politicii agricole a UE, în special punerii în aplicare a „pactului verde” – un șir de cerințe de mediu și climatice. De asemenea, printre revendicări se numără și sprijinul pentru creșterea animalelor.

Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasil Zvarîci, a declarat în ajunul începerii protestului fermierilor, pe 8 februarie, că a primit asigurări din partea poloneză că traficul nu va fi blocat în totalitate, și că mai cu seamă transporturile umanitare ar trebui să fie lăsate să treacă nestingherite.

Situația de la granița dintre Ucraina și Polonia

La 10 februarie, fermierii polonezi au blocat trei puncte de control de la granița cu Ucraina: „Jahodyn-Dorohusk”, „Rawa-Russkaya-Grebenne" și „Shehyni-Medyka”.

Pe 12 februarie, protestatarii au promis să blocheze circulația camioanelor la punctul de control Zosin-Ustilug.

Polițiștii de frontieră polonezi spun că nu pot influența situația. Protestatarii nu stau la granița propriu-zisă, ci pe autostrăzile din apropierea acesteia, ceea ce îngreunează circulația vehiculelor.

Controale de calitate pentru cerealele ucrainene

Între timp, la Varșovia, ministrul adjunct al agriculturii. Michal Kolodziejczak, a declarat luni că Polonia intenționează să verifice calitatea tuturor transporturilor de cereale din Ucraina.

Reprezentanții noului guvern proeuropean al Poloniei au declarat că înțeleg provocările cu care se confruntă fermierii și că sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei nu ar putea să se facă în detrimentul fermierilor polonezi.

„Voi cere ca toate transporturile de cereale ce sunt exportate și care au un embargo impus asupra lor să fie examinate în Polonia”, a declarat Kolodziejczak pentru agenția de presă de stat PAP.

Atunci când astfel de cereale ajung în Germania și, după examinare, se dovedesc a fi de proastă calitate, a spus el, „în 99% din cazuri se întorc în Polonia ca cereale europene”, și nu în Ucraina.

Fermierii din Franța, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania și Germania au protestat la începutul lunii februarie împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice, precum și a creșterii costurilor și a ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din străinătate.

Fermierii polonezi, notează Reuters, au fost deosebit de vehemenți în ceea ce privește impactul importurilor de alimente ieftine din Ucraina vecină.

XS
SM
MD
LG