Linkuri accesibilitate

Cu Parisul pe cale să fie „asediat” de fermieri, Franța cere schimbări în politica agrară UE


Fermierii francezi se plâng de condițiile grele de muncă, salariile și pensiile mici, dar și de reglementările naționale și europene tot mai complexe din domeniul agriculturii.
Fermierii francezi se plâng de condițiile grele de muncă, salariile și pensiile mici, dar și de reglementările naționale și europene tot mai complexe din domeniul agriculturii.

Guvernul francez va cere relaxarea reglementărilor Uniunii Europene în domeniul agriculturii, în special cele legate de mediu. Anunțul este făcut în condițiile în care fermierii francezi amenință că vor începe „asediul” Parisului pe „termen nedeterminat”.

Deja, tot sub presiunea agricultorilor, autoritățile franceze au renunțat la planurile de a reduce treptat subvențiile la motorină și au promis o relaxare a reglementărilor de mediu impuse fermierilor. Aceștia susțin însă că măsurile nu sunt suficiente și că vor mări presiunea asupra guvernului.

Potrivit AFP, fermierii planifică să utilizeze tractoare și camioane pentru a bloca drumurile și forma ambuteiaje, instalând totodată opt puncte de control pe arterele majore ale Parisului, începând de luni după-amiază. În replică, ministrul de interne al Franței, Gerard Darmanin, a promis duminică seara că va fi instalat un dispozitiv de polițiști și jandarmi pentru a „proteja Parisul”, făcând referire la dispoziții date de președintele Emmanuel Macron.

Conducerea celei mai mari organizații a fermierilor din Franța a transmis că va bloca cele mai mari autostrăzi din afara Parisului, aflate la circa 18 km de centrul capitalei. Protestele s-au răspândit și în Belgia vecină, unde traficul de pe centura capitalei Bruxelles a fost afectat de mișcările fermierilor, notează Reuters.

„Ceea ce am înțeles este că, atâta timp cât protestul este departe de Paris, mesajul nu ajunge unde trebuie”, a declarat Arnaud Rousseau, liderul sindicatului FNSEA, la postul de radio RTL. El a anunțat că urmează să se întâlnească cu premierul francez Gabriel Attal pe parcursul zilei de luni, 29 ianuarie.

Încercările anterioare ale noului prim-ministru de a soluționa nemulțumirile fermierilor nu au dat roade până în prezent.

Presiuni tot mai mari la nivelul UE

Ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, a declarat luni că la summitul liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles din această săptămână, președintele Emmanuel Macron va face presiuni pentru politici mai favorabile agriculturii, pentru a aborda nemulțumirile împărtășite de mulți fermieri din blocul comunitar.

Oficialul a mai afirmat că va merge însuși la Bruxelles pentru a pleda pentru relaxarea reglementărilor UE în ce privește utilizarea terenurilor agricole, ce trebuie să rămână în paragină, conform noilor prevederi ce fac parte din politicile verzi, de refacere a ecosistemelor din Europa.

Întrebat când dorește să ajungă la un acord cu Comisia Europeană cu privire la modul de revizuire a normelor, Fesneau a răspuns „săptămâna aceasta”.

Legea UE privind refacerea naturii din 2023 impune țărilor să introducă măsuri de protecție a mediului pe o cincime din teritoriul lor terestru și maritim până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, o bucată de aproximativ 4% din terenurile agricole trebuie să rămână în paragină.

Prevederile au fost respinse de fermierii francezi, care se plâng că le afectează afacerile, forțând guvernul de la Paris să intervină în favoarea lor la Bruxelles.

Nemulțumiri în prag de „europarlamentare”

Fermierii sunt nemulțumiți și de acordurile de liber schimb dintre UE și exportatorii „externi” de produse alimentare, în special acordurile cu unele țări din America Latină. În prezent, blocul comunitar lucrează la elaborarea unui acord cu blocul sud-american Mercosur, pentru a facilita noi importuri de alimente, scrie AFP.

Duminică, 28 ianuarie, doi activiști au aruncat cu supă în sticla antiglonț care protejează tabloul Mona Lisa de la Muzeul Luvru, într-o acțiune menită să atragă atenția asupra industriei agricole.

„Ce este mai important? Arta sau dreptul la hrană sănătoasă și durabilă?”, au întrebat activiștii, stând în fața tabloului și vorbind pe rând.

„Sistemul vostru agricol este bolnav. Fermierii noștri mor la locul de muncă”, au spus ei, înainte ca personalul de securitate să evacueze sala.

Nemulțumirea fermierilor față de politicile verzi și concurența internațională reprezentată de importurile, de multe ori ieftine, din alte state, a atins cote înalte, fiind înregistrate proteste masive în mai multe țări membre ale Uniunii Europene. Acestea trezesc îngrijorări în rândul guvernelor europene, mai ales pe fondul creșterii popularității formațiunilor de extremă-dreapta, în ajun de alegerile europarlamentare din iunie 2024.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG