Linkuri accesibilitate

„Meta” are cratimă: Facebook și viitorul sub cască virtuală


Mark Zuckerberg vorbind cu avatarul său, în cadrul prezentării "Meta". 28 octombrie 2021. Facebook/Handout via REUTERS
Mark Zuckerberg vorbind cu avatarul său, în cadrul prezentării "Meta". 28 octombrie 2021. Facebook/Handout via REUTERS

„La sfârșit va fi Cuvântul” (Evanghelia viitorului).

Mai întâi am crezut că e vorba de „meta-vers” și meta-literatură, citind, joia trecută, 28 octombrie, că Zuckerberg anunță iminența unui „Metaverse”. „Meta” cu un logo șleampăt închipuind un semn al infinitului flasc.

„Meta” are cratimă: Facebook și viitorul sub cască virtuală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00

Sigur, prezentând pe un ton ușor ironic noul proiect al lui Zuckerberg, cu universul „Meta” virtual și pluridimensional promis de el, cotidianul belgian Le Soir avea dreptate să spună că totul sună ca în filmul lui Spielberg Ready Player One, distopia aceea în care oamenii trăiesc mai mult într-un joc video decât în lumea reală.

„Metaverse”, spune Zuckerberg, e viitorul internetului, și numele îi este croit pe „Universe”, iar nu pe „​verse”, pe stihuri și rime, deși ne întrebăm ce va mai fi poezia într-o asemenea lume dez-incarnată, în care e imposibil de prezis cum ar evolua limbile și care ar mai fi rolul Cuvântului.

„Meta” lui Zuckerberg (anticipat ca un soi de cupolă pentru Facebook, WhatsApp și Instagram, rămase neschimbate) va funcționa amestecând realitate virtuală (VR) și AR (augmented reality). Vom purta niște ochelari speciali, sau o cască adaptată, precum în filmul lui Spielberg. Zuckerberg vrea apoi să integreze și Horizon Home, o rețea socială în care fiecare își poate regăsi prietenii într-un spațiu virtual tridimensional în care se pot organiza întâlniri, se poate merge la teatru, se pot organiza reuniuni sociale etc.

Vom trăi astfel, spune el, într-o rețea imersivă, într-o lume paralelă, ca un univers al jocului permanent, în care vom suferi în „Meta”-relații-amoroase și vom „Meta”-munci. Cum a rezumat-o Zuckerberg în monologul său filmat de o oră și jumătate: „vom putea asista la reuniuni virtuale grație unui avatar hiper-realist; vom putea discuta cu holograma unuia din colegi, mulțumită unor ochelari în AR (augmented reality); vom putea lucra pe dosare fără a sta în fața computerului”.

Vom avea fiecare câte un „avatar”, promite Zuckerberg, ceea ce va deveni la fel de banal pe cât e „profilul” de Facebook de astăzi. Vom trimite avatarul să încerce haine și să cumpere cărți virtuale în locul nostru, precum acel excentric britanic dintr-un roman al lui Jules Verne, care călătorea în jurul lumii și care, ancorând prin porturi, își trimitea valetul să viziteze orașul în locul lui.

Necazurile deloc virtuale ale firmei Facebook

Desigur, schimbarea abruptă a numelui firmei sosește într-un moment foarte strategic, când Facebook e extrem de criticat, mai ales după revelațiile acelei whistleblower, Frances Haugen, și după documentele interne („​Facebook Files”) publicate de Wall Street Journal, sau titluri precum, în Washington Post, „​Răul indiscutabil cauzat de Facebook”.

S-a aflat astfel că algoritmii Facebook privilegiază conflictele pentru a-i ține pe oameni lipiți de rețeaua socială. S-a mai vorbit și despre ravagiile produse în mințile adolescenților, de dependența generată de Facebook, dar mai ales s-a adus dovada, în acele documente, că strategii Facebook sunt conștienți de ravagiile produse asupra celor cu personalitatea slabă și influențabilă și că privilegiază profitul asupra sănătății mintale a utilizatorilor.

Sigur, de aici până la a socoti că anunțul cu mare pompă al ipoteticului „Metaverse” nu e decât o manevră pentru a deturna atenția de la criticile masive aduse rețelei nu este decât un pas.

Pe deasupra, lansarea unui univers „Meta” ar permite ca Facebook să scape de dependența sa actuală de fabricanții de telefoane și computere (precum Apple, de care Facebook e dependent în bună parte), care au început să caute mijloace de a limita culegerea de informații de către Facebook sau WhatsApp. Mizând pe aceea că viitoarele conectări se vor face prin VR și/sau AR, rețeaua caută astfel să se poziționeze în actor principal al internetului viitorului.

Noi documente interne publicate săptămâna trecută au arătat că Facebook e neliniștit de faptul că tinerii (sătui de cenzura din ce în ce mai aleatorie și sufocantă) migrează acum în masă spre alte rețele sociale (TikTok e primul exemplu care vine în minte). Așa încât, Facebook (pardon: „Meta”!) pregătește un viitor în care cu toții vom trăi sub o cască cu ochelari VR/AR. Altfel zis, în viitor nu vom mai intra pe internet prin intermediul telefonului, tabletei sau computerului, ci prin „Meta”-ochelari... fabricați de „Meta”.

Prezentat astfel, viitorul pare îmbătător pentru unii, înspăimântător pentru alții. Personal, fac parte dintre cei înspăimântați să-l audă pe unul din cei mai bogați și influenți oameni din lume promițându-ne, ca și cum ar fi o binefacere, sau o ameliorare a speciei umane, că vom trăi într-un joc video și că vom avea fiecare câte un „avatar”.

Dar mă consolez că din acel „Meta-vers”, partea de după cratimă va putea fi întotdeauna -versul, poezia, vorba, cuvântul. Că Logosul ne va ține întotdeauna ancorați solid în real și că nu vom trăi, ca niște monade, fiecare sub casca lui și într-un avatar dezincarnat. „La sfârșit va fi Cuvântul” (Evanghelia viitorului).

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG