Linkuri accesibilitate

Mevlüt Çavuşoğlu, la Chișinău: Pentru Turcia este importantă stabilitatea și integritatea teritorială a R.Moldova


Mevlüt Çavuşoğlu

Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, alături de ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, au semnat astăzi Planul de consultări între ministerele afacerilor externe ale ambelor state pentru anii 2022 – 2023, informează agenția IPN.

Oficialii au discutat despre finalizarea procedurilor de ratificare a Acordului privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, despre măsurile luate pentru a limita prețurile la roaming, dar și pentru a mări frecvența zborurilor dintre Moldova și Turcia, mai ales în perioada de vară. Cei doi miniștri au avut un schimb de păreri referitor la situația politică și de securitate din regiune. Au discutat atât despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean, cât și despre interacțiunea dintre cele două state, Republica Moldova și Turcia, în Organizația pentru cooperare Economică în Regiunea Mării Negre.

Nicu Popescu susține că Turcia este un partener economic cheie pentru Republica Moldova, plasându-se pe locul patru printre partenerii comerciali, având o pondere circa 9% pentru exportatorii moldoveni, ceea ce este foarte important pentru economia Moldovei. În Moldova sunt în jur de 1100 de companii cu capital turcesc, care aduc investiții.

Ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat că pentru Turcia este importantă stabilitatea și integritatea teritorială a Moldovei. UTA Găgăuzia, parte integră a Republicii Moldova, formează o punte de prietenie. În opinia sa, sunt foarte importante reglementările legale privind funcționarea unității teritorial-autonome și este încântat că Moldova aplică aceste prevederi.

Mevlüt Çavușoğlu a mai spus că Turcia și-ar dori deschiderea unui consulat onorific la Bălți.

Oficialul își dorește o dezvoltare mai intensă a relațiilor turistice, pentru că observă că pentru moldoveni Turcia reprezintă prima țară ca destinație de vacanță. În altă ordine de idei, Mevlüt Çavușoğlu a remarcat că, dacă va fi necesar, Turcia este gata să livreze noi doze de vaccinuri Moldovei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG