Linkuri accesibilitate

Michelle Bachelet (ONU) îi cere lui Putin să înceteze agresiunea armată din Ucraina


Michelle Bachelet, Înalt Comisar ONU pentru drepturile omului

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt atacurilor armate asupra Ucrainei și a declarat că centrala nucleară Zaporojie trebuie demilitarizată.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în martie, la scurt timp după ce aceasta a invadat Ucraina la 24 februarie. Aceasta a fost atacată în mod repetat în ultimele săptămâni, provocând temeri privind un dezastru nuclear într-o țară încă bântuită de moștenirea dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986.

Bachelet a îndemnat comunitatea internațională să țină o evidență exactă a tuturor crimelor de război suspectate a fi comise în Ucraina de la începutul conflictului.

„Comunitatea internațională trebuie să insiste asupra documentării [crimelor]” pentru a le putea proba într-o bună zi, a adăugat Bachelet într-un discurs rostit la 25 august, care a marcat sfârșitul mandatului său în calitate de Înalt Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Ucraina a acuzat forțele rusești de comiterea de atrocități împotriva civililor din orașele Bucea, Irpin și Hostomel în primele zile ale războiului. Moscova neagă aceste acuzații, în ciuda dovezilor numeroase de atrocități.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG