Linkuri accesibilitate

Microbuze vs primăria Chișinău = războiul tarifelor și al nervilor


Operatorii privaţi de microbuze care şi-au sistat luni dimineaţă , 24 februarie, pe câteva ore cursele ar putea rămâne fără contractele cu Primăria Chişinău. Totodată municipalitatea va sesiza organele de drept cu privire la activitatea pe care o desfășoară acești operatori. Anunţul a fost făcut de primarul general Ion Ceban după ce mai mult de jumătate dintre operatorii de microbuze au declanşat o grevă pentru a obține dublarea tarifelor pentru călătorie sau subvenții de la primărie.

Microbuze vs primăria Chișinău = războiul tarifelor și al nervilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

Încercarea transportatorilor de a strânge la colț primăria stârnind nemulțumirea miilor de cetățeni lipsiți de posibilitatea de a călători cu maxi-taxi s-a întors ca un bumerang. Primarul capitalei Ion Ceban a ripostat fără drept de apel că tariful la călătoria cu microbuzul nu va fi majorat, iar subvenționarea transportatorilor va fi posibilă doar dacă aceștia vor încheia contracte de prestare de servicii de transport public cu municipalitatea.

„Cineva îşi promovează interesele personale. Oameni care au făcut bani cu nemiluita mulţi ani la rând. Oameni care în loc să investească măcar un singur bănuţ în confortul urban, în confortul acestor unităţi de transport, i-au jupuit pe cetăţeni şi pe cei care de fapt sunt posesori de microbuze şi-au făcut averi, circulă în maşini de zeci şi sute de mii de euro, au case aici şi peste hotarele R. Moldova şi vor mai departe să jupoaie cetăţenii şi locuitorii municipiului Chişinău.”

Primarul Ion Ceban a precizat că rutele care şi-au sistat temporar activitatea în această dimineaţă ar fi în special cele gestionate de Iurie Topală, Oleg Alexa şi Nicolae Seredneac:

„Mă adresez oficial Procuraturii Anticorupţie, CNA, Procuraturii Generale,m domnii pe care i-am menţionat – Topală, Seredneac, Alexa, dar şi alţii care îşi fac de cap şi nu respectă angajamentele contractuale – să fie investigate absolut toate acţiunile acestor domni în raport cu Primăria municipiului Chişinău, de la procedura de obţinere a acestor rute, pentru că de fapt ei nu îşi gestionează personal maşinele pe care ar trebui să le aibă, ai pur şi simplu strâng smântâna cum se spune.”

Ziarul de Gardă scria încă în 2012 despre monopolurile asupra rutelor de microbuze pe care le dețineau un număr mic de companii, cele mai multe aparținând pe atunci consilierului municipal al PL, Iurie Topală, şi omului de afaceri Nicolae Seredneac. Oponenţii fostului primar liberal Dorin Chirtoacă i-au reproşat în 2014 când acesta anunţa suprimarea rutelor de microbuz că nu a avut determinarea să meargă până la capăt anume din cauza că oamenii din anturajul său, inclusiv Topală, aveau interese de afaceri.

Preşedintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat luni că transportatorii vor continua să revendice fie majorarea tarifului pentru călătorii, fie acordarea de subvenţii din partea municipalității. Comentând avertismentul primarului Ion Ceban că Parcul Urban de Autobuze va contracta autobuze și microbuze private pentru a face față fluxului de călători dacă greva are sa continue, Oleg Alexa, a menţionat că nu exista transportatori cu mașini disponibile care să înlocuiască microbuzele utilizate pe rutele existente.

Apariţia la începutul anilor 90 a operatorilor privaţi de transport a fost un adevărat colac de salvare în condiţiile în care Regia Transport Electric şi Parcul de Autobuze nu puteau face faţă fluxului mare de pasageri.

Dacă în anii trecuţi microbuzele transportau aproape de două ori mai mulţi pasageri decât troleibuzele, atunci în ultimii ani statistica s-a inversat.

Datele direcţiei generale transport public din cadrul Primăriei, arată că dacă în anii trecuţi microbuzele transportau aproape de două ori mai mulţi pasageri decât troleibuzele, atunci în ultimii ani statistica s-a inversat. De exemplu, anul trecut troleibuzele au transportat în medie peste 145 de milioane de călători, în timp ce microbuzele – 100 de milioane.

Numărul de rute pe care circulă microbuzele a scăzut constant, de la 67 de rute în 2012, la 41 de rute în 2019. A scăzut şi numărul de microbuze, de la 1860 în 2012, la 750 – anul trecut.

Eliminarea şi înlocuirea treptată a microbuzelor nu va avea succes dacă nu vor fi luate şi alte măsuri.

Reducerea numărului de microbuze nu se datorează unor acțiuni întreprinse de către municipalitate, ci faptului că nu mai sunt profitabile pentru agenții economici, constata experta Marina Ţurcanu într-un recent studiu realizat cu sprijinul fundaţiei Soros Moldova. Potrivit autoarei, deși Strategia de Dezvoltare a Transportului Public până în 2025 prevede trecerea la mijloace de transport de capacitate mare, autoritățile municipale nu dispun de o viziune clară cum poate fi realizată aceasta. Eliminarea şi înlocuirea treptată a microbuzelor nu va avea succes, spune experta, dacă nu vor fi luate şi alte măsuri, între care sporirea fiabilității transportului public şi fuzionarea Regiei Transport Electric și a Parcului Urban de Autobuze, pentru a evita suprapunerea rutelor și a monitoriza fluxul de călători.

În campania electorala primarul Ion Ceban promitea soluții revoluționare pentru îmbunătățirea transportului urban de pasageri care să devină suficient de atractiv pentru locuitorii Chișinăului și musafirii capitalei astfel încât ei să renunțe fără regrete la automobilele personale pentru călătorii prin oraș.

Previous Next

XS
SM
MD
LG