Linkuri accesibilitate

Microbuzele sunt de neînlocuit?


Microbuzele sunt de neînlocuit?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct


Maxi-taxi la Chișinău, februarie 2020

Rutierele sau microbuzele private au apărut în anii ’90 și au preluat mare parte din trasnportul public.

Partea microbuzelor din piața transportului public din Chișinău scade în ultimii ani.

2019: troleibuzele au transportat 145 mil.călători vs microbuze, cu 100 mil. călători.

Numărul rutelor deservite de microbuze a scăzut:

2012: 67 de rute

2019: 41 de rute

Numărul de microbuze s-a redus:

2012: 1.860 de microbuze

2019: 750 de microbuze

(Direcția generală transport public/Primăria Chișinău/februarie 2020)

În toiul luptei dintre şefii microbuzelor şi Primărie s-au auzit cîteva declaraţii tari. Primarul Ion Ceban a rugat Procuratura Anticorupţie şi CNA să investigheze “procedura de obţinere a acestor rute, pentru că de fapt ei - Topală, Seredneac, Alexa - nu îşi gestionează personal maşinile pe care ar trebui să le aibă, ci pur şi simplu strâng smântâna, cum se spune”.

Pe de altă parte, Preşedintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că transportatorii vor continua să revendice fie majorarea tarifului pentru călătorii, fie acordarea de subvenţii din partea municipalității. Comentând avertismentul primarului Ion Ceban că Parcul Urban de Autobuze va căuta autobuze și microbuze private pe durata grevei, Oleg Alexa, a declarat că nu există transportatori cu mașini disponibile care să înlocuiască microbuzele utilizate pe rutele existente.

Cîteva lucruri ies în evidenţă. În primul rînd, acela că de această dată problema microbuzelor a ajuns într-un punct culminant. Foarte multe vor depinde de acum încolo de dezodămîntul acestei confruntări. În al doilea rînd, Ion Ceban pare a fi primul primar al capitalei care se opune hotîrît presiunii şefilor de microbuze. Mai mult, Ceban dă impresia că se poate debarasa de microbuze. În al treilea rînd, avem declaraţia ritoasă a lui Oleg Alexa, aceea că microbuzele nu pot fi înlocuite.

E o problemă foarte gravă asta şi ea trebuie soluţionată printr-un compromis corect, care să nu aducă prejudicii unora şi chilipiruri altora. Un control riguros mi se pare nu numai oportun, ci necesar. Cum au activat pînă azi aceşti transportatori? Cine sunt patronii şi cum au ajuns ei să fie patroni? De ce nu au contracte de prestare de servicii de transport public cu municipalitatea?

Faptul că cei cu microbuzele se cred de neînlocuit tot ar trebui analizat. Chiar nu-i mai poate înnlocui nimeni? Şi trebuie acceptate toate revendicările lor? Ce facem? Viitorul transportului din capitală ni-l dorim cu sau fără microbuze? Aşteptăm marea soluţie de la Primărie.

XS
SM
MD
LG