Linkuri accesibilitate

Mihai Căpățînă: „Nu vom avea suficiente buletine de vot, ca să satisfacem dorința cetățenilor”


Diaspora votează la Frankfurt
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

Diaspora votează la Frankfurt

Interviu cu consulul moldovean din Frankfurt pe Main.

Alegătorii moldoveni din Frankfurt au format cozi imense la secția reamplasată de la consulat pe un stadion. Consulul general al Republicii Moldova la Frankfurt pe Main, Mihai Căpățînă, a recomandat cetățenilor care se află încă în rândurile de așteptare să folosească posibilitatea de votare și de la secțiile din alte orașe: exemplu, Stuttgart, Kassel, Strasbourg, dat fiind faptul că secția de votare este asigurată cu un număr maxim de 5.000 de buletine de vot, iar numărul de alegători este foarte mare.

Interviu cu consulul moldovean din Frankfurt pe Main, Mihai Căpățină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:14 0:00
Link direct
Mihai Căpățînă
Mihai Căpățînă

Mihai Căpățînă: „La ora actuală au votat în jur de 4.300 de persoane. Recent a parvenit un sunet de la poliție că este alertă cu bombă la secția de votare din Frankfurt. Au intervenit forțele de ordine, au solicitat ca toate persoanele să părăsească spațiul din fața secției de votare, au solicitat să fie sistată activitatea secției de votare. Toți membrii secției de votare au fost rugați să părăsească încăperea. Așteptăm să se încheie verificările pe care le efectuează poliția.”

Europa Liberă: Câtă lume mai este în așteptare să-și exercite dreptul la vot acolo, la Frankfurt pe Main?

Mihai Căpățînă: „Aproximativ cred că avem mai mult de 1.200 de persoane care sunt în așteptare, dar, cu părere de rău, am comunicat constant și pe pagina de Facebook, și oamenilor că buletine de vot sunt insuficiente, respectiv am tot îndrumat cetățenii să meargă la secțiile de votare din Stuttgart, Kassel sau Strasbourg, unde rândurile sunt mai mici, plus că ei au buletine de vot. Cu părere de rău, noi nu vom avea suficiente buletine de vot, ca să satisfacem dorința cetățenilor de a-și exprima dreptul la vot.”

Europa Liberă: Și nici nu mai puteți solicita un număr suplimentar de buletine de vot?

Mihai Căpățînă: „Un număr suplimentar nu este posibil, deoarece în fiecare secție de vot sunt transmise câte 5.000, respectiv este interzisă transmiterea buletinelor de vot dintr-o secție în alta. Despre aceasta am comunicat cetățenilor care sunt în așteptare.”

Europa Liberă: Dar sunteți pregătiți, că acum va crește nemulțumirea celor care au venit și așteaptă ore în șir ca să participe la aceste alegeri prezidențiale și se vor întoarce acasă fără a-și îndeplini această dorință?

Nemulțumirea cetățenilor va fi destul de mare din simplul motiv că oamenii cu adevărat așteaptă ore întregi cu copii mici...

Mihai Căpățînă: „Eu sunt de acord cu Dvs. că nemulțumirea cetățenilor va fi destul de mare din simplul motiv că oamenii cu adevărat așteaptă ore întregi cu copii mici pentru a-și exercita dreptul la vot, însă, cu părere de rău, nu noi decidem câte buletine de vot să fie alocate unei secții de votare. Codul Electoral foarte clar stipulează 5.000, maximum 5.000 de buletine într-o secție de votare de peste hotare, pentru diasporă.”

Europa Liberă: Și totuși, pentru că e și timp de pandemie de COVID-19, și autoritățile germane bănuiesc că supraveghează cât de corect sunt respectate măsurile impuse de autoritățile naționale, Dvs. ce ne puteți spune? Care e comportamentul alegătorilor moldoveni care au venit să-și exercite acest drept de vot?

Mihai Căpățînă: „Nu pot să dau oarecare caracteristici comportamentului cetățenilor, deoarece eu îi înțeleg foarte bine. Revolta și timpul acesta care ei sunt nevoiți să aștepte, n-au fost respectate, din start spun, nici pe aproape condițiile sau cerințele autorităților în legătură cu COVID, dar am avut posibilitatea ca toți cetățenii care intră în secția de votare să aibă posibilitatea de a-și dezinfecta mâinile, de a semna cu un pix separat, de a respecta un minimum de distanță socială în incinta secției de votare, în afară practic nu a fost respectată această distanță socială. Unica rugăminte a poliției germane care a fost adresată cetățenilor – doar să poarte măști, nimic mai mult. În rest, nu au fost nici 50 cm între persoane, nu mai vorbim de 1,5 metri.”

Hora de la Frankfurt
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:24 0:00

Europa Liberă: Dacă reluați activitatea după această alertă cu bombă, continuați să activați doar cât veți mai avea buletine și s-ar putea ca secția să se închidă mai devreme de ora 21?

Mihai Căpățînă: „Secția nu se poate închide mai devreme de ora 21, din simplul motiv că asta prevede legislația, însă cetățenii care stau în rând să voteze nu vor avea această posibilitate, de aceea am și solicitat anumite clarități din partea CEC-ului. Noi secția n-o putem închide, fiindcă până la 21 nu avem dreptul, însă dacă nu avem buletine de vot este imposibil sau un nonsens ca oamenii să stea în rând. Care-i rostul, dacă noi nu avem buletine și ei nu pot să-și exercite dreptul la vot?”

Europa Liberă: Dar până la alte secții de votare e o distanță mare?

Mihai Căpățînă: „Este. De la Frankfurt și până la Stuttgart sau Kassel sunt în jur de 200 de kilometri, dar noi despre acest lucru am informat constant cetățenii, începând cu orele 11-12, vremea Frankfurtului, că este riscul ca să epuizăm numărul de buletine, de aceea i-am rugat să se deplaseze către Stuttgart sau Kassel. Mai mult ca atât, până la Strasbourg este o distanță de aproximativ tot 200-220 de kilometri, unde înțeleg că nu sunt rânduri absolut și unde cetățenii pot să se deplaseze să voteze. Au fost și persoane care au plecat, dar majoritatea au decis să stea în rând că ei vor aici să voteze, ceea ce n-au să aibă posibilitatea, cu părere de rău.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG