Linkuri accesibilitate

Mihai Creangă, jurnalist român care s-a opus dictaturii comuniste, a fost decorat post-mortem de președintele Iohannis


Journalist Mihai Creangă, decorated post-mortem by President Iohannis

Mihai Creangă, unul dintre jurnaliștii din România care s-au opus dictaturii comuniste tipărind un ziar clandestin împotriva lui Ceaușescu, a murit miercuri, în ziua de Crăciun. Vineri, președintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

„În semn de recunoștință şi apreciere pentru contribuția esențială adusă la apărarea libertăţii presei şi la promovarea principiilor democrației, precum şi pentru abnegația cu care s-a opus abuzurilor regimului comunist”, scrie în decretul de decorare semnat președintele României.

MAI MULTE AICI

Mihai Creangă (ziarist la România Pitorească), Anton Uncu (România Liberă), Petre Mihai Băcanu (România Liberă), Ștefan Niculescu Maier (inginer informatician la Institutul de Proiectării şi Automatizări) și tipograful Alexandru Chivoiu au format un grup de disidenți - grupul „Acțiunea R” (Acțiunea România) - care au scos un ziar clandestin, cules manual, cu litere de plumb sustrase din Combinatul „Casa Scânteii”, împotriva dictaturii comuniste și ceaușiste.

Au fost toți arestați pe 25 ianuarie 1989 și au avut domiciliu forțat în diverse oraşe din ţară, după ce au fost trădați chiar de un membru al rețelei de distribuție a publicației, un doctor din Pitești.

XS
SM
MD
LG