Linkuri accesibilitate

Mihai Popșoi: „Vom insista pe reglementarea politică a conflictului transnistrean”


„La negocierile pentru reglementarea transnistreană vom insista pe negocierea coșului trei, legat de reglementarea politică finală a conflictului. Nu este în interesul Republica Moldova să se pună accent în aceste negocieri doar pe coșul economic și cel social. Va trebui să găsim soluții pentru a convinge Tiraspolul să discute aceste probleme”, a declarat Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului, președinte al Comisiei pentru control parlamentar asupra reintegrării, la panelul dedicat subiectului reintegrării țării și reglementării conflictului transnistrean, de la Forumul de Integrare Europeană a Republica Moldova.

Mihai Popșoi
Mihai Popșoi

Mihai Popșoi a dat asigurări că numirea unui nou vicepremier pentru reintegrare se va face cât se poate de curând, după ce acum câteva zile vicepremierul Vladislav Kulminski s-a retras din această poziție.

Potrivit lui, abordarea că integrarea economică a regiunii transnistrene în piața europeană va duce la o schimbare de percepții și interese în domeniul apropierii reglementării este una ușor naivă. „Atâta timp cât vor exista interese obscure, lucrurile se vor mișca greu. Așa că intenția noastră fermă este să curmăm aceste scheme. Este unica șansă de a obține o reglementare sustenabilă”, spune Mihai Popșoi.

Liliana Barbăroșie, moderatoarea evenimentului
Liliana Barbăroșie, moderatoarea evenimentului

„Între timp, trebuie să avem zi de zi grijă de îmbunătățirea vieții oamenilor – sunt probleme multe cu școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului, cu accesul al terenurile agricole, arestările arbitrare, contrabanda care este sursa principală de venit pentru administrația de la Tiraspol. Schemele de contrabandă sunt multiple și atâta timp cât ele vor exista, va fi convenabil pentru cei din stânga Nistrului să mențină status-quo-ul actual”, a mai spus oficialul la evenimentul organizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG