Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili afirmă că a revenit în Georgia, autoritățile georgiene – că este o farsă


Viceministrul georgian de interne Aleksandre Darakhvelidze și Mihail Saakașvili

Fostul președinte expansiv al Georgiei, Mihail Saakașvili, a anunțat vineri că, în ciuda riscului de a fi arestat, s-a întors în Georgia din exil pentru a-și ajuta partidul aflat în opoziție să câștige alegerile locale de sâmbătă, dar guvernul georgian a spus că totul ar fi o farsă.

Saakașvili a făcut anunțul presupusei sale întoarceri într-un video postat pe pagina sa de Facebook în dimineața de 1 octombrie. El spune că s-ar afla în orașul vestic Batumi, pe țărmul Mării Negre. Videoclipul a fost filmat noaptea, iar pe fundal se poate vedea licărul unui port. Dar locul nu poate fi identificat.

Secvențe de la reținerea fostului președinte georgian Mihail Saakașvili
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:18 0:00

„Mi-am riscat viața și libertatea pentru a mă întoarce”, spune Saakașvili în înregistrare, adăugând: „Chem pe toată lumea să meargă la alegeri și să voteze Mișcarea Națională Unită”, partidul fondat de el.

Ministerul georgian de Interne a declarat presei că nu există nicio dovadă a traversării frontierei de către Saakașvili, ceea ce poate însemna că fostul președinte căutat pentru a ispăși o pedeapsă de șase ani de închisoare fie nu este în țară, fie a intrat ilegal.

Președintele partidului de guvernământ, Visul Georgian, le-a spus jurnaliștilor că totul ar fi o farsă. „Saakașvili nu se află în Georgia, din păcate, pentru că asta înseamnă că arestarea sa va trebui să fie amânată puțin”, a spus Irakli Kobakhidze.

Reformator pro-occidental, Saakashvili a plecat din Georgia după ce și-a încheiat cel de-al doilea mandat prezidențial, în 2013, iar în 2018 a fost condamnat în contumacie pentru presupuse abuzuri comise ca președinte.

În vârstă de 53 de ani, politicianul care locuiește în Ucraina, unde de asemenea a făcut politică, neagă orice acțiune greșită și spune că a fost condamnat în Georgia din motive politice. Interpol a respins cererea autorităților de la Tbilisi de a emite pe numele lui Saakașvili o așa numită notificare roșie echivalentă cu un mandat de arestare internațional.

Întoarcerea lui Saakașvili în Georgia, dacă se confirmă, este de natură să cauzeze turbulențe.

„Pe 3 octombrie, dimineața devreme, să pornim din toată Georgia spre Tbilisi pentru a proteja rezultatele votului”, a spus Sakașvili în mesajul video, în care descrie autoritățile actuale drept „guvern de uzurpatori”.

Alegerile locale de pe 2 octombrie sunt un test cheie pentru Visul Georgian, partid fondat de oligarhul Bidzina Ivanișvili și aflat la putere din 2012. Urmărit cu atenție și din afara Georgiei, scrutinul de sâmbătă mai este considerat un test pentru democrația georgiană.

Saakașvili a ajuns la putere în 2004, după o revoltă pașnică, și se mai bucură de simpatia multora, în Georgia. Dar partidul fondat de el, Mișcarea Națională Unită, nu a reușit până acum să învingă Visul Georgian, care deține acum o majoritate confortabilă de 84 din cele 150 de locuri ale parlamentului, după alegerile de anul trecut.

Opoziția a spus că acele alegeri au fost fraudate și a refuzat inițial să-și ocupe locurile în parlament. Uniunea Europeană a intermediat un acord pentru a pune capăt crizei.

Prin acel acord, Visul Georgian s-a angajat să organizeze alegeri parlamentare anticipate, dacă obține mai puțin de 43% la alegerile locale de sâmbătă. Dar partidul de guvernământ s-a retras unilateral din acord în luna iulie, fiind criticat aspru de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Atunci când își anunța, la începutul săptămânii, intenția de a reveni în Georgia, Saakașvili a insistat că acordul intermediat de Uniunea Europeană rămâne în vigoare. El a mai spus că alegerile de sâmbătă „sunt un referendum pentru înlăturarea de la putere” a oligarhului Ivanișvili.

XS
SM
MD
LG