Linkuri accesibilitate

Oleh Slobodian: Mihail Saakașvili a fost expulzat din Ucraina pentru că se afla acolo ilegal (VIDEO)


Mihail Saakașvili, Kiev 9 februarie 2018.
Mihail Saakașvili, Kiev 9 februarie 2018.

Poliția poloneză a confirmat că politicianul de opoziție se află la Varșovia.

Un aliat apropiat al lui Mihail Saakașvili David Sakvarelidze a spus că acesta se află în Polonia, după ce a fost deportat din Ucraina.

Oleh Slobodian, un purtător de cuvînt al Serviciului național de grăniceri din Ucraina, a spus mai devreme că politicianul de opoziție născut în Georgia a fost expulzat din Ucraina pentru că se afla acolo ilegal.

Poliția poloneză a confirmat într-o declarație că Saakașvili a sosit în capitala Poloniei Varșovia după ce autoritățile ucrainene au depus o cerere de readmisie.

David Sakvarelidze a scris în timpul zilei pe Facebook că fostul lider al Georgiei fusese luat cu forța de persoane mascate într-un restaurant georgian din apropierea sediului partidului său Noile Forțe din capitala ucraineană.

Incidentul a avut loc la o săptămână după ce o judecătorie de la Kiev a respins un apel al lui Saakașvili în care acesta cerea protecție împotriva unei posibile deportări.

Președintele reformist al Georgiei între 2004-2013 și-a pierdul cetățenia georgiană în 2015, când a acceptat cetățenia ucraineană și președintele Ucrainei i-a oferit funcția de guvernator al Odesei.

El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzînd guvernul de la Kiev că-i subminează eforturile în lupta împotriva corupției și pentru aplicarea de reforme.

În iulie 2017, Petro Poroșenko i-a ridicat cetățenia ucraineană lui Saakașvili, iar autoritățile ucrainene l-au acuzat că ar ajuta o organizație criminală condusă de fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Mihail Saakașvili a respins aceste acuzații, pe care le-a dalificat drept absurde și motivate politic. (LȘ)

XS
SM
MD
LG