Linkuri accesibilitate

Mii de bulgari au participat la un marș împotriva violenței domestice


Aproximativ cinci mii de persoane s-au adunat la Sofia pe 31 iulie, în timp ce mulțimi mari s-au adunat și în alte orașe din țară, inclusiv în Stara Zagora.
Aproximativ cinci mii de persoane s-au adunat la Sofia pe 31 iulie, în timp ce mulțimi mari s-au adunat și în alte orașe din țară, inclusiv în Stara Zagora.

Mii de persoane au organizat mitinguri de protest în capitala Sofia și în alte orașe bulgare, în urma unui caz de violență șocantă împotriva unei femei de 18 ani.

Incidentul a avut loc pe 26 iunie în orașul central Stara Zagora, unde o femeie identificată după inițialele DM, a fost bătută și desfigurată cu cuțitul de prietenul ei, dar cazul a fost făcut public abia pe 28 iulie, de familia victimei nemulțumită de ritmul lent al anchetei.

Aproximativ cinci mii de persoane s-au adunat la Sofia pe 31 iulie. Au fost organizate mari manifestații și în alte orașe din țară, inclusiv în Stara Zagora.

Suspectul în vârstă de 26 de ani, identificat de mass-media ca fiind Georgi Georgiev, a fost arestat după atac, dar un tribunal din Stara Zagora l-a eliberat ulterior după ce a calificat rănile femeii drept „ușoare”.

El a fost arestat din nou pe 31 iulie, după ce cazul a fost făcut public, provocând un val de indignare publică.

Procuratura a anunțat că „accelerează” ancheta. Un nou procuror, Zhaneta Nedkova, a fost desemnat pentru acest caz.

Nedkova a ordonat o nouă examinare medicală pentru a determina cât de grave sunt de fapt rănile victimei. Victima a declarat că Georgiev a tăiat-o de sute de ori, i-a spart nasul și i-a ras părul.

Demonstranții au cerut o revizuire a legislației și îmbunătățirea măsurilor de protecție a femeilor, purtând pancarte pe care scria: „Nicio altă femeie!”

Conform stastisticilor poliției bulgare 18 femei au fost ucise în primul trimestru al acestui an de către presupușii lor parteneri. Activiștii pentru drepturile femeilor spun că numărul este, de fapt, mult mai mare.

Bulgaria nu a ratificat încă Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul.

Uniunea Europeană a aderat la Convenția de la Istanbul în iunie, iar Bulgaria, membră a UE din 2007, va trebui să respecte unele dintre dispozițiile convenției.

XS
SM
MD
LG