Linkuri accesibilitate

Mii de oameni au venit la Teheran pentru funeraliile poetului iranian Ebtehaj


Poetul iranian vHoushang Ebtehaj, la o ceremonie în Teheran, 27 octombrie 2013

Mii de iranieni au participat la Teheran la o procesiune funerară pentru celebrul poet Houshang Ebtehaj, a cărui viață și operă au traversat multe dintre tulburările politice, culturale și literare din Iran.

Născut în 1928, Ebtehaj, considerat de mulți ca fiind ultimul poet iranian din vechea școală, a murit la 10 august în Germania. Potrivit fiicei sale, Yalda Ebtahaj, cauza morții a fost o insuficiență renală.

Presa locală a relatat că, după ceremonia funerară din fața Vahdat Hall din Teheran, corpul lui Ebtahaj va fi transferat în orașul său natal, Rasht, pentru a fi înmormântat. Pe lângă temele romantice din poeziile lui Ebtehaj, politica socialistă era considerată centrul identității sale.

Ebtehaj a simpatizat cu Partidul Comunist Tudeh din Iran și a fost închis pentru o vreme, după răsturnarea monarhiei din Iran, în 1979. Ebtehaj a fost în cele din urmă eliberat în 1984, după ce faimosul poet iranian Mohammad Hossein Șahryar i-a cerut ayatollahului Ali Hamenei, președintele Iranului de la acea vreme, să-l elibereze. Ebtehaj a trăit în Germania de la sfârșitul anilor 1980.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG