Linkuri accesibilitate

Mii de oameni continuă să se îndrepte spre aeroportul din Kabul pentru a părăsi Afganistanul


Mii de oameni continuă să se îndrepte spre aeroportul din Kabul pentru a părăsi Afganistanul, iar Statele Unite și aliații lor încearcă să încheie evacuarea până pe 31 august, președintele Joe Biden spunând că riscurile pentru militarii americani încă aflați pe teren cresc cu fiecare zi.

Casa Albă a spus că 82 de mii de oameni au fost evacuați în decurs de 11 zile, până în dimineața de 25 august, ridicând la 88 de mii numărul total, de la sfârșitul lunii iulie. Dar mulți oameni care au lucrat pentru trupele internaționale în ultimele două decenii mai așteaptă încă în afara aeroportului, sperând să poată pleca, de teama că talibanii pot recurge la represalii sau introduce un regim islamist dur, deosebit de sever în special față de femei.

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, a spus pe 25 august că aproape toți britanicii care nu au și cetățenie dublă, afgană, au fost evacuați, spunând că Londra colaborează cu partenerii săi regionali, India și Pakistanul.

Ministerul rus al Apărării a anunțat la 25 august că Rusia va folosi patru avioane militare de transport pentru a scoate din Afganistan peste 500 de cetățeni ruși, ai unor țări ale Organizației Tratatului de Apărare Colectivă și ai Ucrainei. Ungaria a spus că a evacuat de la Kabul aproximativ 500 de oameni în total, iar un avion cu 240 de afgani, inclusiv 126 de copii, a aterizat la Budapesta pe 25 august.

Polonia a spus că și-a oprit propriile operațiuni de evacuare din motive de securitate, după zeci de zboruri de la Kabul la Varșovia. Talibanii care au preluat controlul în Kabul și cea mai mare parte a Afganistanului pe 15 august au spus că toate operațiunile de evacuare străine trebuie finalizate până la 31 august. Dar au cerut Statelor Unite să nu îndemne afganii cu înaltă calificare să părăsească țara.

XS
SM
MD
LG