Linkuri accesibilitate

Mii de polonezi și ucraineni au participat la un marș LGBTQ+ al păcii la Varșovia


Mii de polonezi și ucraineni au participat la un marș LGBTQ+ al păcii la Varșovia sâmbătă, cerând eliminarea discriminării împotriva comunității LGBT, într-o paradă Pride comună despre care organizatorii au spus că are menirea să apere libertatea și egalitatea în drepturi în umbra aruncată de război asupra Europei, relatează Reuters.

Parada anuală Pride din capitala ucraineană Kiev a fost suspendată din cauza invaziei ruse, ceea ce a determinat comunitatea LGBTQ+ din Varșovia să se alieze cu comunitatea similară din Ucraina pentru a organiza evenimentul în capitala Poloniei.

Atitudinile conservatoare privind orientarea sexuală sunt răspândite în ambele țări. Naționaliștii polonezi aflați la putere au făcut din combaterea a ceea ce ei numesc „ideologia LGBT” unul din punctele principale ale campaniei lor electorale, în timp ce grupările de extremă-dreapta din Ucraina i-au atacat periodic pe activiștii LGBT și evenimentele organizate de aceștia înainte de război.

Dar cum mulți din membrii comunității LGBT din Ucraina s-au înrolat în armată pentru a-și apăra țara, activiștii s-au declarat încrezători că războiul ar putea ajuta la erodarea prejudecăților, se mai spune în depeșa agenției Reuters.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG