Linkuri accesibilitate

Milițiile Taliban pe punctul de a recuceri puterea în Afganistan


Elicopter militar american în apropierea ambasadei SUA la Kabul, unde are loc evacuarea angajaților civili americani și a afganilor cu care au colaborat, aflați acum în pericol de moarte, în fața avansului milițiilor Taliban, Kabul, Afganistan, 15 august 2021

Milițiile Taliban sunt pe punctul de a prelua controlul deplin în Afganistan, relatându-se că insurgenții încep să pătrundă în capitala Kabul și că au loc discuții pentru un transfer pașnic de putere.

Kabul-ul era în dimineața de 15 august singura mare localitate rămasă sub controlul guvernului, după ce talibanii au preluat controlul, sâmbătă, asupra orașelor Mazar-e-Shariș, în nord, iar apoi, în Jalalabad, izolând capitala și dinspre est.

Talibanii care au început o ofensivă de reocupare a Afganistanului în luna mai, după începerea retragerii trupelor americane și internaționale, au avansat rapid în ultima săptămână, capturând oraș după oraș, viteză care a șocat Occidentul.

Statele Unite și Marea Britanie au decis să trimită înapoi trupe proaspete pentru a sprijini evacuarea propriilor cetățeni civili și a cetățenilor afgani care au lucrat pentru ele în ultimele două decenii, după invadarea Afganistanului în urma atacurilor teroriste din septembrie 2001.

Un oficial afgan a declarat pentru Associated Press la 15 august că negociatorii talibani se îndreaptă spre Palatul Prezidențial de la Kabul pentru discuții despre un „transfer” de putere. Oficialul, care a vorbit sub acoperirea anonimatului din cauza fricii de represalii, a mai spus că obiectivul discuțiilor ar fi un transfer pașnic de putere.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat la Radio Azadi, serviciul afgan al Europei Libere/Libertatea, că există discuții în curs pentru o preluare pașnică a puterii, dar nu a oferit mai multe detalii.

Președintele afgan Ashraf Ghani la Mazar-e-Sharif, cu numai trei zile înainte ca orașul să fie cucerit de milițiile Taliban, Afganistan, 11 august 2021.
Președintele afgan Ashraf Ghani la Mazar-e-Sharif, cu numai trei zile înainte ca orașul să fie cucerit de milițiile Taliban, Afganistan, 11 august 2021.

Anterior, oficiul președintelui afgan Ashraf Ghani a declarat pe rețelele de socializare că au fost auzite focuri în mai multe puncte din jurul Kabulului, dar că forțele de securitate, în coordonare cu partenerii internaționali, dețin controlul asupra orașului.

„Nu intrați în panică! Kabul este în siguranță!”, a scris pe Twitter Matin Bek, șeful de cabinet al președintelui Ghani.

Talibanii au spus că nu „intenționează să ia capitala cu forța” și că negociază cu partea adversă intrarea lor pașnică în oraș. Gruparea militantă fundamentalistă alungată de la putere și de la Kabul cu aproape două decenii în urmă spune că a cerut combatanților săi să rămână deocamdată la porțile orașului.

Refugiați din alte orașe afgane, cucerite de Taliban, au ajuns la Kabul. Capitala este și ea pe punctul de cădea, Afganistan, 15 august 2021.
Refugiați din alte orașe afgane, cucerite de Taliban, au ajuns la Kabul. Capitala este și ea pe punctul de cădea, Afganistan, 15 august 2021.

Dar oficiali afgani anonimi au declarat pentru Associated Press că talibanii se află deja în sectoarele Kalakan, Qarabagh și Paghman din Kabul.

Ministrul de interne în funcție, Abdul Satar Mirzakwal, a declarat într-un mesaj video că orașul va fi predat pașnic unui guvern de tranziție.

„Poporul afgan nu ar trebui să se îngrijoreze ... Nu va exista niciun atac asupra orașului și va exista un transfer pașnic de putere către guvernul de tranziție”, a scris oficialul pe Twitter.

Ministrul afgan al apărării Bismillah Khan Mohammadi a spus într-un mesaj video publicat pe Facebook că el, în calitate de reprezentant al forțelor armate, a obținut ca securitatea Kabulului să fie garantată.

El a mai spus că președintele Ghani s-a întâlnit cu politicieni locali și le-a dat misiunea să formeze o delegație cu mandat să călătorească la Doha, pe 16 august, pentru a ajunge la un acord cu talibanii. „Vă asigur pe toți că securitatea în Kabul va fi menținută până la încheierea unui acord”, a spus Mohammadi.

Forțele guvernamentale afgane patrulează încă în centrul capitalei Kabul, Afganistan, 15 august 2012.
Forțele guvernamentale afgane patrulează încă în centrul capitalei Kabul, Afganistan, 15 august 2012.

Locuitorii din Kabul relatează despre insurgenți văzuți în suburbii ale capitalei, fapt care a trezit frică.

Cu numai o zi mai devreme, președintele Ghani care s-a adresat poporului afgan într-un discurs televizat, promițând să apere „realizările” obținute în ultimii 20 de ani.

Statele Unite au intervenit militar în 2001 pentru a distruge rețeaua teroristă Al-Qaeda, responsabilă de atacurile din 11 septembrie 2001 și pe talibanii care au găzduit-o.

Ofensiva rapidă a talibanilor în urma începerii retragerii din Afganistan și accelerarea ei în ultima săptămână l-a determinat pe președintele american Joe Biden să autorizeze trimiterea de trupe proaspete în Afganistan pentru a sprijini evacuarea.

Dar a apărat decizia retragerii rapide a trupelor și a prezentat argumente împotriva rămânerii în Afganistan.

„În cei 20 de ani de război purtat de țara noastră în Afganistan, America și-a trimis cei mai buni bărbați și femei, a investit aproape 1 trilion de dolari, a instruit peste 300 000 de soldați și polițiști afgani, i-a dotat cu echipament militar de ultimă generație și a întreținut forțele lor aeriene ca parte a celui mai lung război din istoria Statelor Unite”, a spus Biden.

„Încă un an sau încă cinci ani de prezență militară americană nu ar fi schimbat ceva, dacă armata afgană nu își poate sau nu vrea să-și apere țara. Iar o prezență americană la nesfârșit într-un conflict civil din altă țară a fost inacceptabilă pentru mine”, a mai spus președinte Statelor Unite.

Ghanzi: milițiile Taliban au luat prizonieri membri ai forțelor guvernamentale, Afganistan, 13 august 2021.
Ghanzi: milițiile Taliban au luat prizonieri membri ai forțelor guvernamentale, Afganistan, 13 august 2021.

Zeci de mii de afgani și-au părăsit casele, mulți temându-se de o revenire la regimul opresiv al talibanilor. Gruparea a guvernat Afganistanul în perioada 1996-2001, impunând o versiune dură a legii islamice în care femeilor li s-a interzis să lucreze, să frecventeze școala sau să iasă din case fără a fi însoțite de o rudă de sex masculin.

Femei refugiate la Kabul de teama milițiilor Taliban, Afganistan, 13 august 2021.
Femei refugiate la Kabul de teama milițiilor Taliban, Afganistan, 13 august 2021.

Salima Mazari, una dintre puținele femei guvernatoare de district din Afganistan, și-a exprimat temerile într-un interviu acordat Associated Press în orașul Mazar-e Sharif, cu puțin timp înainte ca acesta să cadă.

O reuniune de femei, la Kabul, pe 2 august. Venirea la putere a milițiilor Taliban ar putea face imposibile astfel de reuniuni.
O reuniune de femei, la Kabul, pe 2 august. Venirea la putere a milițiilor Taliban ar putea face imposibile astfel de reuniuni.

„Nu va fi loc pentru femei”, a spus Mazari, care guvernează un district din apropierea orașului nordic. „În provinciile controlate de talibani, nu se mai văd femei, nici măcar în orașe. Toate sunt închise în casele lor”, a mai spus ea.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG