Linkuri accesibilitate

Miliarde de euro de la UE pentru tranziția verde în Bulgaria


Bulgaria, penultima în UE, și-a trimis vineri la Bruxelles versiunea actualizată a Planului național de relansare și reziliență. Cu participarea vicepreședintelui CE Frans Timmermans la Sofia a avut loc o conferință dedicată tranziției verzi.

Miliarde de euro de la UE pentru tranziția verde în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Planul conține 59 de proiecte de investiții și 46 de reforme. Fața de versiunea elaborata de ultimul guvern Boiko Borisov el are 13 proiecte și reforme noi în sănătatea publică, energetică, sfera socială și supremația legii.

Sofia așteaptă din noul fond european peste 6,5 miliarde euro. Întârzierea, ca și în cazul Țărilor de jos, se datorează crizei politice care a împiedicat formarea unui guvern în urmă alegerilor de la 4 aprilie și 11 iulie.

Prima varianta nu a prevăzut o strategie de decarbonizare. Ultima propune închiderea centralelor pe cărbune din bazinul Marița în 2040 sau 2038. Este vorbă de aproape 40% din producția de energie electrică a țării.

În cuvântarea sa la conferința dedicata tranziției verzi premierul interimar Stefan Ianev a avertizat că Bulgaria, cu o economie energofagă, nu este încă pregătită pentru inițiativa europeană și dorește ca măsurile prevăzute în ea să fie implementate treptat cu accent nu pe închiderea ci pe deschiderea de noi industrii.

„Comisia va sprijini Bulgaria dacă aceasta va decide realizarea CAE Belene”, a declarat vicepreședintele Timmermans.

La intrarea în sala unde a avut loc conferință el a fost întâmpinat de sindicaliști nemulțumiți de închiderea centralelor pe cărbune.

Timmermans a avertizat că nu există un viitor în aceasta industrie dar trebuie asigurat un viitor mai bun angajaților acesteia. El nu a răspuns la întrebarea dacă Comisia va accepta varianta închiderii CET-urilor bulgare pe cărbune în 2040.

Planul guvernului interimar va fi analizat foarte atent dar perioada mai lungă care precede închiderea va costa mai mult.

Timmermans a mai spus că prețurile mari la energie se datorează în parte pandemiei care a redus oferta de gaze naturale.

„Rusia î-și îndeplinește obligațiile și Bruxellesul nu are motive să creadă că ea exercită presiuni asupră pieței”, a spus comisarul european, adaugând – „De autoritățile germane depinde licențierea mai rapidă a gazoductului NordStream 2”.

UE așteaptă angajamente mai ferme din partea Sofiei pentru reforma în justiție, în special în privința poziției procuraturii bulgare, despre care se crede că încă nu a ieșit din modelul sovietic. Comisia europeană a cerut ca propunerile în acest sector să fie coordonate cu Consiliul Europei și Comisia de la Veneția.

Previous Next

XS
SM
MD
LG