Linkuri accesibilitate

Milioane de lei irosiți pe niște dispozitive medicale care nu au mai folosit la nimic


Sediul Centrului de medicină legală
Sediul Centrului de medicină legală

Un raport al Curții de Conturi arată că, în 2013, statul a aruncat în vânt aproape 7 milioane de lei pentru procurarea a două dispozitive medicale, care nu au fost utilizate nici până în prezent și urmează să fie lichidate.

Este vorba despre un secvențiator de acizi nucleici cumpărat din bani europeni și un sistem de developare achiziționat din surse externe.

Achiziția secvențiatorului de acizi nucleici a stat la baza deschiderii unui dosar penal, care nu are nici astăzi finalitate și în care fostul director al Centrului de Medicină Legală pledează nevinovat.

Sistem de developare achiziționat în 2013, dar care n-a fost folosit niciodată, la Centrul de medicină legală, 17 noiembrie 2022
Sistem de developare achiziționat în 2013, dar care n-a fost folosit niciodată, la Centrul de medicină legală, 17 noiembrie 2022

În anul 2013, Centrul de Medicină Legală (CML) a achiziționat în cadrul unor licitații publice un secvențiator de acizi nucleici destinat pentru identificarea ADN-ului. Echipamentul modern urma să fie parte a unui laborator genetic performant, care era primordial pentru Centrul de Medicină Legală. Banii pentru procurarea dispozitivului proveneau dintr-un proiect european.

În 2015, a fost pornită urmărirea penală pe faptul „săvârşirii de către persoane publice a unor acţiuni care depăşesc limitele drepturilor şi atribuţiilor, soldate cu urmări grave”, potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție, iar în 2017 fostul director al centrului, Ion Cuvșinov, adjunctul său, Andrei Pădure, și un expert din cadrul instituției au fost reținuți în dosarul „laboratorul ADN”, care se află și astăzi pe rol.

Potrivit comunicatului CNA, specialistul ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitația pentru procurarea echipamentului necesar pentru laboratorul ADN.

Ce spune actualul director despre achiziția celor două dispozitive

Directorul Centrului de Medicină Legală, Vasile Șarpe, spune că dispozitivul necesar în laboratorul genetic – secvențiatorul de acizi nucleici - a fost procurat fără a se ține cont de faptul că nu exista suficient spațiu pentru amplasarea acestuia.

Vasile Șarpe, directorul CML
Vasile Șarpe, directorul CML

„Echipamentul a fost procurat, dar nu erau spații și s-a făcut invers, întâi s-a procurat mașina și apoi s-a gândit să se facă garaj, ceea ce nu este corect. Este vorba de construcția unui laborator, nu este vorba de o cameră. El nu poate să fie pus așa, pur și simplu, într-o cameră. Acea încăpere trebuie să corespundă unor standarde”, a declarat pentru Europa Liberă Vasile Șarpe.

Directorul spune că acum dispozitivul este depășit și că pentru el nu se mai produc anumite piese.

„Când am venit în funcție și am făcut inventarierea, am observat acest utilaj și m-am adresat organelor de drept, să vedem ce facem cu el. Mi-au spus că nu am voie să mă ating de el, pentru că este sigilat și există un dosar pe acest caz”, a adăugat directorul.

Ce spune fostul director despre procurarea dispozitivului

Ion Cuvșinov, fostul director al CML, 2012
Ion Cuvșinov, fostul director al CML, 2012

Fostul director al Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvșinov, a declarat pentru Europa Liberă că a fost constrâns să procure dispozitivul, chiar dacă se știa că nu există spațiu pentru acesta.

„Eu am vrut să fac ceva bun și achiziția a decurs conform legislației în vigoare. Este, într-un fel, un lucru anormal ca întâi să cumperi echipament și apoi să ai spațiu, dar asta a fost la indicația ministerului și cred că și ministerul a fost presat de către alte structuri ca să realizeze această achiziție”, explică el.

Ion Cuvșinov mai spune că Ministerul Finanțelor urma să ofere, în trei tranșe, 30 de milioane de lei pentru deschiderea laboratorului de genetică, iar după achiziționarea acestui dispozitiv nu a mai debursat către Centrului de Medicină Legală niciun leu.

„Ministerul Finanțelor ne-a tăiat finanțarea, motivând că noi nu știm să gestionăm banii.”

„Noi trebuia să fim contractați 3 ani la rând, dar după achiziția asta, nu am mai fost finanțați deloc de către stat. Au fost planificați 30 de milioane de lei pentru a duce până la capăt proiectul unui laborator modern de cercetare genetică. Mă bucurasem mult și făceam planuri, pentru că un asemenea laborator era necesar pentru R. Moldova. După ce am achiziționat această tehnică, la recomandarea specialistului pe care l-am avut, în anul următor Ministerul Finanțelor ne-a tăiat finanțarea, motivând că noi nu știm să gestionăm banii”, explică Ion Cuvșinov.

Prima tranșă oferită de Ministerul Finanțelor a fost de 9,781 de milioane de lei, atât cât a costat dispozitivul medical, care era unul performant la acea vreme, spune Cuvșinov.

„Este un aparat de generația a treia care se numește Next generation. Acum producătorul elvețian nu mai face chiturile necesare pentru funcționarea aparatului, astfel încât, dacă ar fi utilizate alte chituri, de la alți producători, nu ar fi aceeași calitate”, explică fostul director, care are încadrarea de învinuit în dosarul „laboratorul ADN”.

„Am fost învinuit de achiziții publice trucate...”

„A fost deschis un dosar penal, au fost rețineri și arestări. Dosarul a fost pornit în 2015, am fost reținut eu, fostul director adjunct, Andrei Pădure, și consultantul din România. Am fost învinuit de achiziții publice trucate și că am cumpărat cu prețuri mari de la firma respectivă (Eyekon Medical SRL), știind că producătorul nu mai produce chituri pentru acest aparat și că ar fost un interes personal al grupului de achiziții. În 2015, când s-a pornit dosarul licitațiilor trucate în sănătate, toți care au cumpărat atunci de la cel mai mare agent economic de tehnică medicală din țară, au fost reținuți, noi am trecut de acest ciur, pentru că nu cumpărasem de la ei, am scăpat că am cumpărat de la o firmă din România, și nu de la ei. Peste un an, ne-au înșfăcat și pe noi”, povestește Cuvșinov.

Achiziția publică a secvențiatorului de acizi nucleici a fost câștigată de o firmă din România - Eyekon Medical SRL, care oferea un aparat mai performant, mai spune fostul director: „Specialistul nostru ne-a explicat că ceea ce ne propunea firma din Moldova este de generația a doua și nu de a treia, era un echipament mai vechi decât era în lume”.

Până la urmă, statul a alocat alte milioane de lei pentru procurarea unui alt secvențiator de acizi nucleici, iar noul laborator a fost deschis abia în iunie 2018.

Cât privește al doilea dispozitiv - sistemul de developare în valoare de 103.600 lei, despre care fostul director al Centrul de Medicină Legală, Ion Cuvșinov, nu a dorit să ne vorbească, este și el trecut pe lista echipamentelor care trebuie lichidate.

„S-a ajuns la concluzia că, practic, acest aparat este inutil.”

„După ce a fost procurat, urma să fie instalat, dar lipsea o piesă. Din această cauză el nu a funcționat, iar acum este depășit. În medicina legală este o metodă de examinare radiologică, Roentgen. Developatorul acesta este un element din acest sistem, el prelucrează doar peliculele – un fel de printer. El a fost procurat cu scopul ca ulterior să fie dezvoltată metoda aceasta de radiografie. Acum ele sunt digitale. S-a ajuns la concluzia că, practic, acest aparat este inutil. Am vrut să-l predăm altor instituții, dar și alte instituții nu folosesc utilaj depășit”, a declarat actualul director, Vasile Șarpe.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG