Linkuri accesibilitate

Miniștrii apărării din Statele Unite și Rusia discută tensiunile de la granița ucraineană


Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin și omologul său rus, Serghei Șoigu (combo/ athivă)
Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin și omologul său rus, Serghei Șoigu (combo/ athivă)

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit pe 6 ianuarie cu omologul său rus, Serghei Șoigu, și a discutat despre „reducerea riscurilor în apropierea granițelor Ucrainei”, a anunțat Pentagonul.

Conversația vine pe fondul îngrijorărilor occidentale că masarea a de aproximativ 100.000 de militari ruși în apropierea granițelor cu Ucraina ar putea face parte din pregătirile pentru o potențială invazie.

Moscova a negat că ar avea intenția să atace Ucraina, susținând că masarea de trupe ar fi fost provocată de Ucraina și NATO. Rusia cere în acest moment garanții de securitate din partea aliaților occidentali: garanția că NATO nu va continua extinderea spre est și că-și va retrage trupele și mai ales instalațiile militare din țările flancului estic: țările baltice, Polonia și România – în ultimele două sunt amplasate elemente cheie ale scutului anti-rachetă american.

Pentru moment, occidentul respinge revendicările Moscovei și avertizează că va impune Rusiei sancțiuni economice fără precedent dacă mai atacă Ucraina – după ce în 2014 a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea.

Vezi și blogul de călătorie al Sabinei Fati: „În jurul Mării Negre”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG