Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe și ai apărării ai statelor baltice și ai Poloniei au discutat despre amenințările hibride de la frontierele lor


Polițiști de frontieră polonezi instalând un gard de sârmă la granița cu Belarus
Polițiști de frontieră polonezi instalând un gard de sârmă la granița cu Belarus

Miniștrii de externe și ai apărării ai statelor baltice și ai Poloniei au discutat despre un răspuns comun la amenințările convenționale și hibride de la frontierele lor, la o întâlnire în Letonia. Regiunea resimte un „deficit de securitate” de la Varșovia la Tallinn, a declarat luni la Riga ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis. „Ne confruntăm cu amenințări hibride fără precedent, începând de la deturnarea avioanelor civile până la valurile de migranți forțați să traverseze frontierele noastre", a mai spus el.

Cele patru țări au făcut apel la UE și NATO să rămână unite în fața valurilor de migranți la granița cu Belarus și a manevrelor militare pe scară largă ruso-belaruse numite Zapad. Guvernele Lituaniei, Poloniei și Letoniei îl acuză pe liderul belarus Alexandr Lukașenka că aduce refugiați din regiunile de criză la frontiera externă a UE în mod organizat. Lukașenko anunțase la sfârșitul lunii mai că țara sa nu va mai împiedica migranții să treacă în UE - ca răspuns la sancțiuni occidentale mai stricte împotriva regimului său autoritar.

Lituania, Polonia și Letonia se confruntă acum cu fluxul de migranți din Orientul Mijlociu peste granița lor cu Belarus. Din această cauză, toate cele trei țări au declarat starea de urgență. Asta ajută foarte mult la menținerea controlului asupra graniței, a declarat ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, citat de DPA.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG