Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe din Armenia și Azerbaidjan s-au întâlnit cu Antony Blinken


Ministrul armean de externe, Ararat Mirzoian, secretarul american de Stat, Antony Blinken, ministrul azer al Afacerilor Externe, Ceihun Bairamov, 19 septembrie 2022

Miniștrii de externe din Armenia și Azerbaidjan s-au întâlnit pe 19 septembrie la New York, în cadrul primelor discuții între diplomați de la recentele confruntări mortale de la graniță care au făcut peste 200 de victime.

Întâlnirea dintre ministrul armean de externe Ararat Mirzoian și ministrul azer de externe Ceihun Bairamov a fost organizată de secretarul de stat american Antony Blinken în marja Adunării Generale anuale a ONU, în încercarea de a reduce tensiunile și de a menține o încetare a focului fragilă între cele două țări.

Blinken a declarat că este încurajator faptul că luptele au încetat, adăugând că „un angajament diplomatic puternic și durabil este cea mai bună cale pentru toată lumea”. Vorbind înaintea reuniunii, Bairamov a spus că țara sa este „mulțumită de nivelul relațiilor” cu SUA și a spus că discuțiile sale directe cu Mirzoian nu sunt neobișnuite. El a adăugat că Azerbaidjanul este „întotdeauna deschis pentru dialog”.

Întâlnirea a avut loc după ce Armenia a declarat că ciocnirile de săptămâna trecută s-au soldat cu 207 morți sau dispăruți numai de partea sa. Noul bilanț armean include doi civili care sunt dați dispăruți, a declarat Consiliul de Securitate armean la 19 septembrie, în timpul unei reuniuni conduse de prim-ministrul Nikol Pașinian. Baku a raportat 79 de morți în rândul militarilor săi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG