Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe din UE discută despre blocada cerealelor ucrainene


Un siloz de cereale distrus la Mariupol
Un siloz de cereale distrus la Mariupol

Miniștrii de externe din țările Uniunii Europene discută luni, la Luxembourg, despre modalitățile de reluare a exporturilor de cereale din Ucraina, blocate în porturi din cauza invaziei rusești.

Blocajul a stârnit îngrijorări în privința unui deficit de aprovizionare, în special în Africa și în Orientul Mijlociu. UE a anunțat că sprijină eforturile ONU de a negocia un acord pentru reluarea exporturilor din Ucraina, unul din principalii furnizori de grâu din lume. Peste 20 de milioane de tone de cereale ar fi blocate în silozurile ucrainene, după ce Rusia și-a lansat invazia în februarie.

Președintele rus Vladimir Putin a respins acuzațiile occidentale potrivit cărora Moscova este responsabilă pentru creșterea bruscă a prețurilor globale la cereale din cauza blocadei navale a porturilor. El a declarat săptămâna trecută că Rusia este pregătită să garanteze tranzitul navelor care exportă cereale ucrainene prin Marea Neagră și că Ucraina are rute terestre alternative, lucru despre care experții occidentali spun că nu este fezabil. Moscova a cerut anterior ridicarea sancțiunilor economice care o vizează în schimbul permiterii exporturilor de cereale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG